h1

Den pipande professorn

måndag, 19 januari 2004

Snöglopp. Än en gång på Carolina. Fortsätter att leta material. När jag mycket nöjd är på väg ut med en stor papp-påse full med Kristinaböcker, piper det i utpasseringskontrollen.

Ack, minns när det inte fanns någon utpasseringskontroll och inte några stöldskydd. Minns även när de infördes: monumentalt uttråkade personer satt vid små flyttbara bord och stoppade in små klistriga metallremsor i verk efter verk efter verk.

Minns också en historia från den tiden, som skall vara sann. En äldre professor går genom utpasseringen, och det piper. Surmulen låter han sin portfölj genomsökas, sina böcker kontrolleras. Allt är korrekt. Han går genom kontrollen och… piiip. Ny kontroll, nytt gruff, nytt försök: piiip. Då upptäcker någon att professorn har en bit sådan där magnetremsa i pannan. Tidigare har han uppenbarligen legat med huvudet i boken – kanske har han sovit – och remsbiten har liksom flyttats över.

Pipet i min påse reds dock upp snabbt, och jag kan åka ut till Rasbo igen, där påsen packas upp – icke utan andakt. Detta är kanske det roligaste skedet när ett nytt projekt skall startas. Allt är bara löften och förhoppningar. Och ett huvud som löper frihjul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: