h1

”La Historia”

fredag, 21 maj 2004

”La Historia” står det på affischerna man ser överallt i Madrid, och som tillkännager det stundande kungliga bröllopet. Men det är en händelse som bara ser ut som historia, men som aldrig kommer att bli det, utom möjligen i efterhand och då möjligen i kategorin ”Den sista gång som…”.

Däremot synliggör det något som alla historiker är medvetna om, att saker blir historiska inte bara på grund av vissa inneboende egenskaper, utan även för att vi väljer att kalla dem detta. Men i detta fallet? Nej. Nejnej.

Fantasifulla rykten kilar in sig i alla konversationer – som att det under de senaste dagarna stulits inte mindre än fem så kallade mikro-flygplan runtom i Spanien; kan man tänka sig ETA som genomför ett flyganfall i mopedfart kanske?

Spärrarna blir fler och fler i innerstaden, delar av mobiltelefontrafiken störs ut – eller är det bara ännu ett rykte – och ovan hustaken cirklar hela tiden helikoptrar, och låter sin fingrar av ljud söka in i varje skrymsle. På kvällen dricker jag den bästa Cai Perinha jag någonsin smakat. På baren El Rinconcito, på Esposo y mina – i huset mitemot bodde förresten Casanova mellan åren 1767-68. Det blir många drinkar, och kvällen liksom planar ut i mitt minne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: