h1

Recept på kanelbullar

tisdag, 30 augusti 2005

Kanelbullar bakar jag bara under terminerna. Något skall barnen ha för att det är skoltider, och få dofter kan dessutom göra mig så nöjd och lugn som den av nygräddade kanelbullar. Jag följer ett klassiskt recept:

1. Smält 150gr margarin i en kastrull. Blanda i 5dl mjölk. Värm på tills det är fingervarmt. Detta är ett viktigt moment. Degspadet får ej blir varmare, för då dör jästbakterierna av; eller ej heller mycket kallare, för då blir de slöa. I vilket fall så jäser degen dåligt.

2. Smula ned jästen i en skål. (Jag brukar använda sådan där färsk jäst man köper i små fyrkantiga paket. Det behöver inte vara av sorten för s.k. söta degar. Jag har i alla fall inte märkt någon skillnad.) Häll över det – just det! – fingervarma degspadet. Rör om tills jästen lösts upp. Nynna under tiden. Varför inte psalm 254?

3. Tillsätt 1dl socker och en halv tesked salt. Kanske lite kardemumma, om du tycker om den doften. (Vet du att det är svenskar och araber som tycker bäst om kardemumma? Det är förresten jättegott att göra glass med kardemummasmak.) Sockret är viktigt, igen för att jästbakterierna skall trivas riktigt bra.

4. Blanda i cirka 1,4 liter vetemjöl. Se till att ingen stör dig under nedräkningen av skopor. (Du vet: ”…7 …8 …9” – Rop i bakgrunden: ”Pappa, var är mina fingervantar?” Svar: ”Titta i nedersta lådan. Öh? …8 …10? Fan.”)

5. Knåda degen kraftigt. Knåda, knåda, knåda. Och håll på tills den känns smidig och utan knot släpper från skålens väggar.

6. Täck över degskålen med en ren handduk. Lämna den och låt jästbakterierna göra sitt jobb under en 30 minuter. Använd tiden till att läsa i en god bok. Varför inte Grimmelshausens ”Den äventyrlige Simplicissimus”?

7. När degen jäst färdigt så delar du den i tre lika delar. En per plåt, typ. Slå in delarna i handuken, så de ej blir kalla.

8. Bearbeta del efter del. Proceduren är givetvis densamma för varje. Ta klumpen, töj ut den med fingrarna så att den blir en grov rektangel och kavla sedan ut den så tunt det går. Stryk sedan ut fyllningen på den utkavlade degen. Fyllningen består av 50gr margarin (nedsmält i mikron) tillsammans med ½dl socker och en knapp matsked kanel, allt ihoprört. Rulla sedan ihop degen tills den blir liksom en lång tuuub. Skär upp tuuuben i bullsegment. Placera bullarna på en plåt. Ge skankarna till barnen, men säg – som min mamma alltid sa till mig -: ”Ät inte för mycket deg! Då får du ont i magen!” Right. Täck över var bullplåt med en handduk, och låt de jäsa i cirka 40 minuter. Under tiden kan du städa undan allt griseri. Ladda diskmaskinen. Under arbetet kan du lyssna på lite musik. Varför inte Tammy Waynette med ”Stand by your man”?

9. Värm upp ugnen till 250 grader. (Använd grillelementet om du gillar välgräddade bullar. Det gör jag.) Pensla de färdigjästa bullarna med en blandning av ägg och lite vatten, ihoprört. Strö över med pärlsocker.

10. Grädda var plåt mitt i ugnen i 7-8 minuter. Cirkus. Det beror så mycket på ugnen. Ta i alla fall ut när bullarna fått färg.

11. Servera tillsammans med iskall mjölk. Samt en film. Lämplig för barn och kanelbullar. Varför inte ”Mus i sitt eget hus”?

%d bloggare gillar detta: