h1

Om fullkomlighet

söndag, 7 maj 2006

Varför är blommor så viktiga för oss? Kanske för att de framstår som så fullkomliga?

I vårt banala betraktande av en blommande scilla eller en förgätmigej finns en dold sorg över vår egen ofullkomlighet, och en längtan efter detta tillstånd. För som mänskliga varelser är vi per definition bemängda med skavanker av olika slag, medan blomman syns perfekt. Samtidigt är denna längtan efter perfektion en farlig kraft i våra liv. Sökandet efter en perfekt partner kommer alltid att misslyckas, utan dömer oss istället till en evig vandring från den ena havererade relationen till den andra. (För det finns givetvis inga perfekta partners.) Det samma gäller i arbete, eller varför inte bostad. Den som vill ha det perfekta arbetet eller bara bo i det perfekta huset, kommer aldrig att vare sig arbeta lyckligt eller bo väl, utan vara stadd i ständigt uppbrott. (För det finns givetvis inga perfekta jobb eller perfekta hus.)

Längtan efter fullkomlighet är ytterst religiös, då den enda verkliga fullkomligheten givetvis är Gud. Det är också detta som är förklaringen till varför det alltid finns religiösa energier i kärnan på alla politiska utopier. Och det är inte minst den inre spänningen som gör att de ofelbart havererar.

Samtidigt som det även är det som förklarar varför både nazism och kommunism i så hög grad handlar om estetiska visioner: världen som bräkande enfaldigt vacker och fulländad. Som en blomma.

%d bloggare gillar detta: