h1

Om att skriva filmmanus

torsdag, 11 maj 2006

Har fått en ny beställning på ett filmmanus. Vilket känns bra. Och inte minst märkligt ångestfritt.

Funderar varför, och kommer fram till att det måste ha med kontroll att göra. Som författare har man – om förlaget alls är något att ha – fullständig kontroll över allt från omslag ned till minsta semikolon. Och så skall det givetvis vara. För det är ditt namn, som hamnar på omslaget. (Inte redaktörens eller förläggarens.) Och åker du på däng, gör du ett dåligt jobb, går det faktiskt inte att skylla på någon annan. (Inte redaktören eller förläggaren.)

Filmmanus däremot, det har du ytterligt liten kontroll över. Och skall så vara. Du producerar råmaterial för en rad andra människor att arbeta med: regissören, skådespelarna, scenografen etc. (Detta är det inte så få författare som inte förstår. Vilket är skälet till varför relativt många bokfilmatiseringar havererar. Författaren insisterar på nära nog samma grad av kontroll som handlade det om en bok. Så är det inte heller en syssla för jag-svaga.) För mig är detta väldigt befriande, detta att stiga tillbaka, att för en gång skull byta plats i den ekologiska kedjan.

För tids nog sitter jag där med en ny bok, som upplyst despot och härskar oinskränkt över mitt lilla, lilla kungarike av punkter, tankestreck, parenteser, kolon och semikolon.

%d bloggare gillar detta: