h1

Att läsa Kapuścinśki

onsdag, 24 januari 2007

Den som ännu inte gett sig i kast med att läsa den nu avlidne Ryszard Kapuścinśkis böcker är bara att gratulera. Du har något att se fram emot. Det är dessutom svårt att göra felval i detta: han var en sådan där författare som verkade oförmögen att prestera något ointressant eller mediokert. Du kan börja varsomhelst.

Av hans olika reportageböcker brukar ”Fotbollskriget” var den oftast nämnda, och den skänker en också en bra bild över hans tidiga verksamhet. ”Kejsaren” är en detaljskarp beskrivning av Haile Selassies hov på väg mot undergången, och är liksom ”Shahernas shah” också en studie av omvälvningens psykologi. Hans lilla bok om inbördeskrigets Angola, ”En dag till att leva” är ett riktigt mästerverk, och är möjligen det bästa han skrivit, både vad gäller närvarokänsla och litterär kraft. (En bredare skildring av Afrika är givetvis ”Ebenholts”, ett rikt montage av bilder och berättelser från kontinentens alla hörn.)

”Imperiet” är en undersökning på resande fot av det sönderfallande Sovjetunionen nu och då, med – som alltid hos Kapuścinśki – en djupt personlig grundton. Härom året kom ”På resa med Herodotos”, en märklig blandning av nutida reseberättelse och historieskildring, men ett verk som jag annars håller mycket högt är den ännu ej översatta ”Lapidarium” från 1990, en bloggliknande litterär journal, fylld med korta iakttagelser, tankar, dagboksanteckningar och citat.

Som sagt: du kan börja var du vill i hans verklista. Du kommer INTE bli besviken.

%d bloggare gillar detta: