h1

Djävulen i detaljen

torsdag, 15 mars 2007

Ett program jag sällan missar är National Geographic Channels ”Sekunder från katastrofen”. I regel handlar det om analyser av flygolyckor, gjorda med hjälp av en kombination av intervjuer, dokumentärt material, småtaffligt skådespeleri samt drivna datoranimeringar.

Intresset ligger till del i att se hur vanliga människor agerar under extrem press – den märkliga blandning av flockbeteende, feghet och extremt hjältemod som går att skåda vid alla sådana här händelser upphör aldrig att fängsla. Människan (i bestämd form singularis) ÄR inte på ett enda vis; variationen i uppträdande är lika stor som den är oförutsägbar.

Det mest fascinerande är dock analysen av vad som orsakade kraschen.

Det handlar nästan ofelbart om ytterligt små saker. Vilket skrämmer. För det finns hos oss en föreställning om att en stor händelse också skall ha en lika stor orsak. I detta finns en längtan efter symmetri som ytterst är moralisk.

Men nej. Här handlar det om sådant som en kvarglömd tejpbit; en trafikledare som tar rast vid fel ögonblick; en slarvig inspektion av motordel; ett felavläst instrument; ett missförstått kommando, etc. Det som orsakar olyckan är dock sällan en isolerad struntsak, utan i regel en osannolik kombination av sådana här små ting: de fruktansvärda ”om”-en klickar en efter en i varandra och plötsligt så är katastrofen där. Kanske är det ytterst denna djupt metaforiska del av berättelserna som fångar mig, där jag än en gång kan få det bekräftat att djävulen gömmer sig i detaljen.

5 kommentarer

  1. Tackar för pdf boken Peter. Skall kika igenom den vid något tillfälle, dock känner man sig lite konservativ. Vad det gäller att läsa något på skärmen. Man vill trots allt hålla en bok i näven (en riktig bok).

    Det är en fråga. Hur skulle man ”själv” agera i en riktig krissituation ?. Jag tror inte man skulle springa omkring som en yr höna, och skrika som en liten flicka. Fast det finns väl en panikgräns för alla. Bäst man inte är allför kaxig !. 🙂

    Ja det är Fascinerande hur en liten ”detalj” kan förändra en olyckshändelse, eller mäsklighetens historia.


  2. Det kändes nog som ett av mitt jags större utvecklingssteg då jag fick reda på hur jag själv reagerade vid verklig kris…


  3. Mest fascinerande måste ändå själva viljan till att hitta orsaken vara. Det spelar ingen roll hur petitessartad den är, själva den utlösande faktorn. En orsak måste till varje pris lyftas fram. Men vad är sedan orsaken till orsaken? Var det på grund av att smörgåsgurkan var slut som killen blev disträ och glömde kvar den där förödande tejpbiten, och vad berodde den slarviga inspektionen på? Och så kan man ju egentligen hålla på i en oändlig post hoc ergo propter hoc-virvel. Det är fascinerande.


  4. Arvid! God poäng, som utan tvekan för oss till Aristoteles orsaksteori. Som du vet laborerade han med FYRA orsaker: materiell, formell, primär och final. Den materiella orsaken till en staty av en häst är marmorn den huggits i, den formella idén om hästen, den primära (och även enligt Aristoteles viktigaste) konstnären som huggit den, samt den finala som är det mål som finns med statyn. (Here endeth the lesson.) Numera fokuserar vi nästan uteslutande på hans tredje orsak, men själva idén om de fyra orsakerna är inte så dum ändå, då de kan visa hur komplext ett händelseförlopp kan vara. Stora bekymret är väl just fyran: meningen eller målet. Där blir det lätt metafysiskt. För även om man kan säga att det fanns både mål och mening i, säg, det Peloponnesiska kriget, så vad var målet med flygkraschen i Gottröra?


  5. Var är Leibniz när man behöver honom? Flygkraschen Gottröra hade nog inte gett honom några större bekymmer. Bara namnet Gottröra har ju gudomligt i sig.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: