
Lichtenbergs schema
lördag, 14 april 2007Den tyske fysikern och aforistikern Georg Christoph Lichtenberg (död 1799) indelar vetenskaperna i fyra grupper, utifrån i vilken mån de ger guld och/eller ära. Hans schema låter sig tillämpas på den litterära världen och dess speciella ekologi. Och det skulle isåfall kunna se ut så här (exemplen är varken heltäckande eller uttömmande):
- Sådant som ger guld och ära: Vissa romaner, viss historia (Augustprisvinnare, typ)
- Sådant som ger ära men ej guld: Poesi, noveller
- Sådant som ger guld men ej ära: Deckare
- Sådant som ger varken det ena eller det andra: Debattböcker. Och när jag tänker efter: kanske huvuddelen av allt som ges ut…
Hur ser du då på dina egna böcker, det vore kul att veta. För de böcker jag har läst av dig, dina essäböcker, ger väl dig ära. Och också en del guld. Men det är kanske rätt ovanligt.
Man kan väl säga att de böcker som lyckas ”bryta sig ur” schemat är de intressanta – tänk till exempel på de riktigt goda deckarförfattarna.
Du verkar vara på krigsstigen mot debattböcker. Nån särskild som retat upp dig…?
Tyst vår
Clash of Civilizations
Något måste göras
Kapitalet
The Wealth of Nations
Audicity of Hope
Etc..
Ingen ära?
Hmm, onekligen bra exempel på böcker som skakat världen, på ett eller annat vis. Kanske kan man säga att den GENOMSNITTLIGA debattboken varken ger guld eller ära. Eller så att debattbokens syfte är varken guld eller ära. Eller så att Lichtenbergs två-poliga koordinatsystem är aaaningen för snävt för att fånga hela världen. 🙂
…fast nog var det där trots allt en ganska rolig och träffande klassifikation. De där undantagen brukar ju alltid bekräfta regeln.