h1

PS om självupptagenheten

fredag, 20 april 2007

Läser (i Kykeon-upplagan av Lichtenbergs aforismer) att under 1700-talet hade begreppet hypokondri en långt bredare definition än idag, och omfattade även en till sjukdom gränsande själviakttagelse. (Apropos detta med självupptagenheten.)

5 kommentarer

 1. Det som vi kallar narcissism idag eller?


 2. Det kan nog stämma. Fast med reservationen att i narcissismen finns ett drag av egenkärlek som inte alls behöver finnas i självupptagenheten. T.ex. i Coetzees ”Youth” kan man läsa ett porträtt av en ung man som är medveten om det egna jaget och dess minsta darrningar, fast utan att hysa vidare varmare känslor för detta jag: den karaktären är nästan sjukligt själviakttagande utan att vara ett dugg narcissistisk. Så läser jag det. Men jag kan ha fel.


 3. Ordet hypo-kondrium betyder ”under (revbenens) brosk” och användes redan i de hippokratiska texterna. Eftersom mjälten sitter där så användes ordet för att beskriva mjältsjuka = melankoli.


 4. Hej Peter,
  Tack for dina njutbara infall pa denna blogg.

  I sjuttonhundratalets England och Skottland omstoptes hypokondrin (eller snarare ”Hypchondriasis”) fran en andlig sjukdom (tank Burtons Anatomy of Melancholy) till en nervos akomma orsakad av overkonsumtion. Manga doktorer, speciellt fran Edinburghs medicinska fakultet, sag magen som den kansligaste delen av nervsystemet, varifran alla mojliga sjukdomar sedan spreds uppat till hjarnan. Speciellt oroad tycks man ha varit att lyx i form of exotisk mat och dryck orsakade helt nya anspanningar inom den engelska eliten. Vi har alltsa att gora med en slags magens narcissism… en traffande koppling i Englands tidiga konsumtionssamhalle.
  Varm halsning,
  Fredrik


 5. Intressant: visste inte det. Det verkar vara en utväxt av 1600-talets upptagenhet med s.k. ”vapörer”, alltså rader av skiftande problem, alla hänförda till matsmätningen. Det är för övrigt en väldigt bra boktitel du hade där: ”Magens narcissism”!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: