h1

Uppföljare

tisdag, 24 juni 2008

1. Jag har skrivit förr om Microsofts nya operativsystem Windows Vista, och vilken gräslighet det är. (När jag för en tid sedan skaffade en ny dator fanns det till min fasa förinstallerat på burken, men givetvis raderade jag det på en gång och installerade XP istället.) I juninumret av ”PC för Alla” har jag nu till min oförställda glädje kunnat läsa att Vista floppat, och att Microsoft därför börjat arbeta hårt på uppföljaren, ”Windows 7”. Rätt åt dom.

2. För två år sedan besökte jag GeKå’s i Ullared, och köpte tolv strumpor, åtta kalsonger och två slipsar. Nu kan jag berätta att strumporna var hemska: de luddade, färgade mina fötter grå och gick sönder på nästan en gång. Kalsongerna var ett fynd: de håller formen och har fortfarande fin spänst i resårerna – märket är ”Photo”. Slipsarna har jag tyvärr knappt använt.

Kan nämna att det dyraste klädinköp jag nånsin gjort var ett par handsydda, rödbruna promenadskor, införskaffade på ren impuls när jag med min överdrivet fotbeklädnadsintresserade vän Harald Stjerne besökte en exklusiv affär i Budapest. De luktade så gott och jag hade just hört att om man skulle satsa på en del i sin garderob, så var det skorna – ”Köp så dyra som möjligt – det lönar sig alltid”. Lite senare bar jag dem under under en promenad på ringen i Wien, och fick sådana groteska skoskav att jag var tvungen att snabbt linka hemåt igen.

Jag har aldrig använt dessa skor igen, men i bland öppnar jag den snygga tygpåse de är förpackade i, njuter doften och grämer mig över alla dessa bortkastade kronor.

Annons

22 kommentarer

  1. Peter, skaffa en Mac!


  2. Tack för upplysningen om Vista. Jag antar att det är Vistas fel när jag får docx-filer som jag inte kan öppna.
    Jag instämmer i Peters uppfattning att det finns en gemensam konspiration mellan Microsoft och datatillverkarna att ständigt producera allt mer minneskrävande operativsystem så att man måste byta dator.
    Senare idag ska jag skrota en tolv år gammal dator med Windows 98 som operativsystem. Hoppas kunna tömma den med hjälp av ett usb-minne som har nästa samma minneskapacitet som datorn. Det är ändå rätt flott.
    The times they are a-changing.


  3. Ska man vara fin, då får man lida pin:-)


  4. Jag gav upp med min laptop efter 13 minuter. Då hade jag inte ens kommit igenom konfigurationen. Jag installerade Ubuntu Linux ganska omgående.


  5. Läderskor måste gås in, tyvärr. Blöt dem, fetta in dem med riktigt skofett (inte något med silikon i), utrusta fötterna med compeed och ge dig ut och gå. Jag gör så när jag köper nya vandingskängor. Men sen har man en vän för många år. Jag har ett par jag gick in i Indien för 15 år sedan. Har inte använt dem på 12 år. Provade dem igen häromdagen och fötterna formligen ropade hurra över att få återvända hem igen!


  6. Skoskav är ett elände. Drabbade också mig förra veckan, när jag gjorde en komplicerad resa till Derry i Nordirland, med flera transportmedel och mellanlandningar. I Glasgow hade jag ett antal timmar på mig att promenera omkring i en miljö som var mig främmande men/och samtidigt oerhört stimulerande. De centrala delarna av stan, nära floden Clyde. Väl framme i Derry och en etnologkongress som var väl utspridd över stan, inklusive förstäder (studentbyn där de flesta kongressdeltagarna bodde) fortsatte linkandet.

    Skavproblemen berodde på att mina nya märkeskor inte var tillräckligt inkörda. Ett nytt slags läkande fotplåster var till viss hjälp, men undan för undan förvandlades mina skor till tortyrredskap, i och med att jag var tvungen att a) köra med dubbla strumpor och b) dra åt skosnörena allt hårdare, allt för att minimera rörelsefriktionen mellan skon och baksidan av hälen där skaven uppstått.

    Allt saktare fick jag vandra, allt försiktigare. Men jag ”hann” med det jag föresatt mig, att känna in miljöerna, deras ljud, dofter, lukter, visualiteter, skrovligheter, människornas likheter/olikheter med det jag upplever dagligdags här i Vasa, västra Finland. Skaven gjorde att jag kände mig äldre, lugnare, nöjd med lite mindre sightseeing, något färre butiksbesök. Jag tror att skovskaven indirekt gjorde att jag mentalt sjönk in i Glasgow- och Derry-miljöerna ”bättre”, eftersom min mobilitet var mer begränsad.


  7. I den dagliga skopan ur Lars Noréns ”En dramatikers dagbok” brukar medfölja minst en inköpslista. Och nu avslöjar också herr Englund en del om sina konsumtionsmönster… Är detta nån slags trend?

    För övrigt instämmer jag i Björns uppmaning. Maskinen som används till denna kommentar är mitt livs bästa köp.


  8. Vista är väl okej och bättre än XP i vissa hänseenden men i andra hänseenden är det riktigt uselt. Ta en sån fundamental grej som filsökning. På XP kan man ju väldigt enkelt t.ex. söka efter alla word-dokument i en viss mapp som någonstans i sin text innehåller ordet gurkburk. Att göra samma sak i Vista är inte det lättaste.


  9. ”Avslöjandet” är tyvärr två år gammal – som jag också nämnde ovan.


  10. Det som är trist med att byta till ett nytt system i datorn är att man är ju så van vid det gamla, det är ju bara en massa nytt man måste kunna! Lägga ner energi på sådant… Livet är alldeles för kort för det, plus att man har väl annat att göra?!

    Tydligen är det lika illa att köpa strumpor på Gekås som att köpa trosor på Dollar Store. Massproducerat elände. Tyvärr har jag inte varit till Gekås ännu, men jag får väl prova att köpa strumpor där någongång i livet!

    Apropå skor. Det var någon, kommer inte ihåg vem, någon fotexpert antar jag, som sa att det är bra att byta skor ofta. Det är bäst för fötterna. Så man kan ju köpa billiga skor för varje tillfälle, går de sönder så köper man nya!

    Jag som jobbar i vården ser många äldre tanter som har förstört sina fötter, tårna är alldeles sneda och vinda, det ser hemskt ut. Först trodde jag att det berodde på någon sjukdom eller något annat. Men det beror ju på att de har tryckt ner sina fötter i för trånga skor. Dessa högklackade skor sen då, jag förstår inte hur man kan gå i sådana skor!

    Jag kan inte förstå varför dessa sk Foppatofflor har blivit så populära?! Dels är de så enormt fula och dels är de ju inte heller bekväma! Tvi! Jag kommer aldrig att köpa sådana fula tofflor! Är det inte bättre då att satsa på Birkenstock?! Är det någon här som håller med mig? Men ni har väl alla köpt sådana tofflor, förmodar jag! De går ju iallafall att använda som tofflor att ha hemma i trädgården!


  11. käre vän….


  12. Harald! Får jag outa dig som vännen i fråga?


  13. Peter, att skriva en drapa om Bill den förskräcklige och inte samtidigt säga att män med stil (på tal om skorna) gör det med Mac är – helt enkelt dålig stil. Av mig får du varken medhåll eller tröst, bara ett skadeglatt flin.


  14. OM nästa operativsystem är lika förfärligt som Vista, om OM Microsoft slutar att stödja XP, då kan jag tänka mig att byta. Det enda som skrämmer mig med MAC-en är att användarna är så förbannat fanatiska.


  15. En av de största uppgraderingar i livskvalitet som jag någonsin gjort var när jag för två år sedan gick över till Mac OS X.

    Min dator är mitt enda verktyg och då vill jag ha det absolut bästa.

    Med en Mac OS X är det en fröjd varje gång jag öppnar locket och inser att det bara funkar. Den bara går och går, aldrig några problem. Med mina gamla PC datorer var det konstanta smågrejer.

    Once you go Mac..


  16. ”The report of my death was an exaggeration.”
    http://www.informationweek.com/shared/printableArticle.jhtml?articleID=208800494

    Men vem behöver XP eller Vista?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Live_distro

    Bara en LiveCD och USB stick, inga hårdskivor. Livet är enkelt.


  17. När jag köpte min egen laptop var XP installerat och uppgradering till Vista ingick. Den har jag inte utnyttjat, vilket jag är glad för!

    Vad gäller det heliga kriget mellan PC-, Mac- eller Linuxanvändare så ska jag inte lägga någon röst – jag har använt samtliga, i olika syften.


  18. GeKå’s — dit skulle jag nog bara orka pallra mig i studiesyfte. Massa folk som avgudare det billiga … Brrrr.


  19. Håller helt med Björn. Köp en Mac och strunta i att vi som gillar systemet ibland börjar ”evangelisera”. Vi har inte ”666” inristat i pannan. Se på Microsofts track record. Finns där något som ger löfte om att nästa version av Windows blir till glädje?

    Egentligen borde vi Macanvädare hålla käft och på det sättet bidra till att Macen förblir en marginell maskin, för då kan vi känna oss trygga mot de flesta virus. En liten installationsbas intresserar inte virusfabrikerna.

    Bengt Svensson: problemet med .docx här troligen mera ett MS-Office problem än ett Vistadito. docx kom med den senaste versionen av Office. Efter det att .docx-dokumen började droppa ned i brevlådorna på mitt jobb, tog det ungefär två veckor innan NeoOffice (ett Open Officeprogram för Mac) hade en patch som fixade problemet. Försök se om du hittar en färsk Open Office version för din PC.


  20. I ♥ Mac


  21. Kära Peter,
    Jag älskar att läsa din blogg och dina böcker. Det jag finner attraktivt är kanske just att jag inte kan så mycket inom detta område och har i dig funnit något som med mycket kunskap och eftertanke kan förmedla på ett sätt som fångar min uppmärksamhet. Man får förtroende för att du har förstått sammanhangen och sållat bland en mycket större mängd fakta.

    Kanske är det just därför jag blir lite extra störd när du uttalar dig oinsatt om saker där jag själv har en större expertkunskap. Jag får då en orolig känsla i magen att annan fakta som jag läser inte heller är så insiktsfull som jag inbillar mig. Jag har ibland svårt att inte haka upp mig på hur datorer och annat används på ett orimligt sätt i filmer och i böcker. I filmer som James Bond, är detta naturligtvis en del av grejen, och inget jag stör mig på, men i andra sammanhang där man försöker ge en mer realistisk bild, stör det mig att man inte oftare konsulterar någon som vet något då man datorer och teknik. Jag undrar hur läkare, obducenter, poliser och andra yrkesgrupper, som ofta förekommer, upplever filmer.

    Den aktuella FRA-debatten innehåller många exempel på politiker och andra som uttalar sig om saker som de faktiskt inte vet något om. (Det mest skrämmande med detta är att många av dem dessutom är med och fattar beslut i frågan…)

    Ett exempel i din blogg är när du tycker till om Vista och refererar till källor såsom Peter Gutman, som helt verkar ha missförstått hur saker fungerar. Vad är det i det mänskliga psyket som gör att man alltid hittar konspirationsteorier och då i synnerhet mot de som har makt eller dominerar? Det som Peter Gutman tar upp ang. Vista är Microsofts svar på mediaindustrins försök att behålla kontrollen. Mediaindustrin ligger bakom format såsom Blu-Ray och SACD. För att få spela upp dessa format kräver mediaindustrin att man garantera att informationen förblir skyddad tills den lämnar datorn. I tidigare versioner av Windows var detta inte möjligt och de kan således inte heller spela dessa format om de innehåller skyddat material. Så Microsoft har valet att inte stödja dessa format alls, eller att göra så som upphovsmakarna kräver. I Vista har de därför infört denna möjlighet. Material som inte är krypterat på detta vis berörs inte. Det är alltså enbart krypterat material där mediaindustrin kräver speciell hantering som berörs av detta. (Peter Gutman argumenterar att enbart för att möjligheten finns i Vista så gör det allting långsammare och sämre, men det är helt enkelt fel.)
    Mitt förslag är att om man inte tycker om mediaindustrins försök att kontrollera marknaden, så köp inte media på detta format. Det finns ingen anledning att inte använda Vista bara för att det råkar ha stöd för en typ av media man inte tycker om.

    Jag tycker teknikhistoria är intressant. Vad är det som får vissa saker att slå igenom och vissa, trots att de är tekniskt överlägsna, inte gör det? Vilka irrationella krafter verkar här? Hur uppstår tekniska system med samberoenden (bensinstationer/bilar)?. Vad är det som får vissa saker att falla i onåd? Det är samma mekanismer som får vissa artister att slå igenom, trots att de kanske inte är ”bäst”, eller ett visst mode att bli populärt.


  22. Skaffa Mac.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: