h1

Gazpacho

fredag, 25 juli 2008

Flera av mina vänner i Madrid betraktar gazpachons uppdykande på middagsborden som ett ofelbart tecken på att sommaren har anlänt. Och det är utan tvekan mat för den varmaste av årstider: kall tomatsoppa, svalkande men samtidigt salt.

Här hemma i Sverige cirkulerar ett antal småkonstiga gazpachorecept. Vissa insisterar på att stoppa ned en massa nedmalt bröd i soppan, vilket gör det hela till en ovanligt geggig tillställning; vill man ha bröd i – vilket är gott – tycker jag det är långt bättre att ta det i form av krutonger. Andra fyller gazpachon med räkor eller kräftstjärtar, vilket förvandlar det hela till en skaldjursrätt. Eller blandar i sardiner, och koriander!

Mitt eget gazpachorecept är synnerligen enkelt. Snabbt och billigt är tanken:

 1. Koka upp en halvliter grönsaksbuljong. Låt svalna.
 2. Ta en halv skalad gurka, en paprika och en till två vitlöksklyftor, kör hela rasket i en mixer tills allt är hackat till nära nog puré. Häll resultatet i den avsvalnade buljongen. Bli inte rädd om det ser konstigt ut.
 3. Häll i en förpackning passerad tomat och två matskedar olivolja, saften från en halv citron samt en halv matsked vitvinsvinäger. Krydda med salt och svartpeppar. Efter behag.
 4. Blanda ihop allt ordentligt. Tidigare använde jag en brummande stavmixer, och det fungerade, men allra bäst är att bruka en sådan där hushållsmixer.

Servera med brödkrutonger och hackad lök, som var och en själv får blanda i, allt efter tycke och smak.

Ordet ”gazpacho” betyder ”blandning”. Ungefär.

5 kommentarer

 1. Bara jag som vart hungrig? 🙂


 2. Men du är ju en superkille. Hur kan man ha någon annan favvoakademiledamot?
  Här får man allt. Bildning, underhållning, trivia och mat. Tack!


 3. Det är som antytts bra blandning på denna blogg. Högt och lågt, vardagligt och historiskt. Utnyttjar bloggmediets särart, kan man säga.


 4. Det har påpekats, att flera av ingredienserna i dagens gazpacho kommer från Amerika, samtidigt som rätten lagades rätt långt före 1492. Så detta torde vara ännu ett fall av mat som muterat. De äldsta recepten verkar faktiskt vara mer ”smaksatta brödsmulor med olja”, snarare än någon sval grönsakssoppa.

  Så ibland har det sina poänger att inte bekymra sig för primärkällorna. 🙂


 5. I Mil Palmeras nära Alicante en stekhet sommar köpte vi gång på gång färdig gazpacho i enliters fyrkantiga ”mjölkförpackningar”. Vi prövade fera olika fabrikat och alla var goda. Lite bröd och en ostbit och ett glas kallt vin och lunchen var fixad. Tillbaka till stranden!
  Finns denna produkt i Sverige månntro, helst i Malmö? Någon som vet?
  Skall laga soppa till ett mycket stort sällskap och blir trött bara av tanken.. MVH Lena HedinKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: