h1

Lichtenbergiana

måndag, 6 oktober 2008

Om jag av någon anledning skulle bli tvungen att reducera mitt samlade bibliotek till blott 50 volymer, skulle det i denna samling ingå Georg Christorph Lichtenbergs samling av aforismer och annat smått och gott. Karln dog visserligen 1799 men han är ständigt lika levande.

T.ex. har Lichtenberg på cirka 200 års avstånd gjort ett ej oviktigt inlägg i den intressanta debatt om Högt och Lågt, som Svante Weyler startade i augusti:

Det vore säkert mycket nyttigt att visa världen på de författare, som med kännedom av andra som funnits före dem skapat endast ur sig själva. Det är bara genom dem man lär, och bland dem är det säkert mycket få som alltså alla kunde läsa. De andra är efterföljare och är i egentlig mening falskmyntare.

4 kommentarer

 1. Peter!

  Intressant tanke det där att reducera sitt bibliotek till max 50 volymer. Det skulle vara ännu mer intressant att veta vad du svarar om man ställer saken på sin spets; vilka TIO volymer skulle du ta med dig till en öde ö?


 2. PS. Det finns två nyare upplagor av Lichtenbergs ”Kladdböcker” utgivna på svenska, båda bygger på urval, givetvis, gjorda enligt olika principer och med olika emfas, och fullständigar därför varandra på ett intressant vis. År 1991 gav Kykeon ut ”Kladdböcker” (översättare Peter Handberg), år 1997 gav Atlantis ut ”Aforismer” i sin klassikerserie (översättare Olle Bergquist) – den sistnämnda finns fortfarande i tryck.


 3. Jag har själv tänkt mig att endast ha 26 st ägodelar men jag gav upp. Det låter kanske fler än de 10 böcker som Svante skriver om ovan.
  Men det är ju om böcker…..26 st ägodelar….
  tänk Er att Ni skulle testa vad som är viktigt i form av ägodelar. 26 stycken ägodelar……
  Gör en test får Ni se.


 4. Lichtenbergs Aforismer (Atlantis) tillhör en av de där böckerna man gärna läser om och om och om, och därför håller jag med om att den kommer att klara alla utrensningar.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: