h1

Gryningsresa

onsdag, 15 oktober 2008

Till dels handlar det nog om ett optiskt fenomen.

När vi sätter oss i bilen för att åka till sjukhuset har solen just gått upp, och dess strålar har ännu bara nått trädens toppar. (Många av fälten vilar ännu i grå gryningsskugga.) Det sneda oktoberljuset fyller lövträdens vissnande lövverk med än mer färg, förstärker dem flerfaldigt och gör att löven liksom fluorescerar i intensivt gult.

Det är som att åka i en tunnel av guld. Märkligt. Har aldrig sett något liknande.

I Goethes färglära tillhör gult plusfärgerna, de som inspirerar till snabba, livliga och längtansfulla känslor. Gult är också den den färg som enligt honom ligger närmast ljuset, och som i sin renaste form har en rofylld, men samtidigt inspirerande effekt.

Själv förundras jag över att jag, som levat så länge, ännu kan få skåda saker jag aldrig skådat förut, ännu ibland får möta världen som om den var ny.

Senare, när allt är klart, sitter jag med min nyfödda dotter i famnen och studerar hennes ansikte. Hon sover, men i ansiktet går det att förnimma rörelse. De små näsvingarna med sina mikroskopiska vita plitor fladdrar till en aning. Och de tunna ögonlocken med sina utsökt fina kapillärnät och kurviga ögonfransar rör sig i takt med att ögonen under dem far än hit, än dit.

Hon tittar med slutna ögon. Hon REM-sover. Hon som aldrig skådat världen, för vilken den bara är ny, känner den redan så mycket att hon kan drömma om den.

56 kommentarer

 1. Vackert skrivet. Stort grattis!


 2. Elegant småprosa om det nyfödda barnets sömn/drömmande och den ”pånyttfödde” faderns upplevelse av gryningen, så som han aldrig sett den tidigare, som ”en tunnel av guld”. Textens två fokuspunkter, fadern och det nyfödda barnet, skapar tillsammans en effekt av ett nästan överjordiskt brus, ungefär som en treklang hos Arvo Pärt.


 3. Gratulerar samtliga!


 4. Grattis!


 5. Peter, du har nok bare ikke haft tid til at sige god for alle de lykønskninger, som er rullet ind her! Men endnu engang tillykke – som må gælde hele familien. At stå med et nyt barn i armene må for alle høre til det mærkeligste i deres liv – ikke underligt at jordemødre får en særlig aura af at gøre dette hver eller hveranden dag! ‘..aldrig skådet världen…’ tja, sanserne har sikkert være vågne et stykke tid, så der har været tid til forundring over, hvad der har ligget bag alle bevægelser og lyde,som er trængt ind. Tro ikke, som det ofte siges, at det smil som snart viser sig – er mavekneb!


 6. Vackert Peter, både vacker beskriving av hösten och beskrivningen av din lyckliga stund,grattis.
  Själv går jag i rejäla stövlar ner genom skogen till jobbet varje morgon och sparkar i alla höstlöv, går genom gamla hagmarker med odlignsrösen och skogsdungar. En lisa för själen, framförallt på vägen hem.


 7. Grattis!


 8. Grattis! och grattis till nya boken, även om det är en skitsak jämfört med ett nyfött barn. Dock en kanonbok, har precis skrivit en rec.


 9. Stort grattis!


 10. Grattis till den lilla solstrålen!


 11. Grattis! Det är en speciell känsla det där. Hur många gånger man än är med om den är den ny varje gång. Min yngsta fyller precis ett år. Det känns som att det var igår jag blev ofrivillig barnmorska och fick plocka ut bäbisen själv. Otäckt, visst, men det fanns inte plats för panik just då. Det var först efteråt när allt hade lagt sig och man var på sjukhuset och höll i henne som man insåg vad som hade kunnat gå fel.

  http://thatdudeyouknow.wordpress.com/2008/03/24/%c2%a7173-i-delivered-my-daughter-5-months-ago/

  Nu är hon en underbar ettåring som snart lär sig gå

  http://holeycheese.wordpress.com/2008/10/14/%c2%a4-116-cutest-baby-ever/

  Någon sade en gång att vi bör sörja vid födsel och glädjas vid dödsfall. Denna nya lilla människan har just börjat den långa och skrämmande resan genom Livet. Hon kommer att vara med om glädje och besvikelser, skratt och tårar. Som förälder vill man ge barnet en bra start i livet och skydda henne från alla svårigheter och besvikelser. Samtidigt vet vi att vi inte kan – och inte bör – skydda henne från allt.


 12. Grattis!


 13. Jag ryser.
  Grattis


 14. Visst skall Ni ha ett grattis. Ett barn, en nying som redan drömmer. Som att sätta fart på en varelse redan fylld av mängder med instinkter och egenheter. Visst är människan och alla levande unikt med sina medfödda data. Vänta en tid och se en varelse som i allt är unik, men ärvt en massa som skall ordnas i genbanken….spännande!!


 15. Mycket poetiskt skrivet, och inte minst tankvärt. Stort grattis till hela er familj.


 16. Grattis
  och vad vackert skrivet.


 17. Grattis!
  Själv funderar jag på facebookgruppen ”My freinds are getting married, i’m just getting drunk”


 18. Ögonblick av förundran, ömhet och lycka, och ett nytt litet barn att älska och bedåras av.
  Stort grattis!


 19. Grattis till nyfödingen!


 20. Gratulerar och Guds rika välsignelse.


 21. Stort grattis! 🙂


 22. Grattis!


 23. Man kan inte göra annat än att säga grattis!
  Väldigt vackert skriven text också!


 24. Grattis!


 25. Grattis till dottern!


 26. Grattis!


 27. Ja, grattis hela familjen!


 28. Välformulerat!

  Grattis!


 29. Gratulerar!


 30. Grattis! Va kul!


 31. ”En tunnel av guld”…fantastiskt!
  Hjärtligt grattis till ”dotera”!
  De dagar när barnen kommer…det saknas ord!
  M v h Mohikanen, mamma till tre.


 32. Ja, nu får vi väl vänta på nya texter på Din blogg eftersom jag antar att Du skall vara pappaledig. Eller skjuter du upp den till den lilla är lite äldre? Just nu brukar ju de små vara moderns ”egendom” för en tid, sedan kommer pappagrejen……


 33. Stort grattis!


 34. Peter!
  Varma gratulationer och en mängd lyckönskningar till dig och din familj! Så poetiskt och innerligt du beskriver denna speciella morgon.

  Allt gott
  tillönskar
  Kerstin Palm


 35. När jag har läst din fina text tänker jag på Klarafina Gulleborg i Kejsaren av Potugalien.

  Ett stort grattis. Tänk vad livet rymmer många nyanser.


 36. Gratulerar!

  Hoppas du fortfarande har tid att berätta om den nya boken på Akademibokhandeln på lördag.


 37. Förunderliga värld. Med nya människor kommer nya blickar! Stort grattis!


 38. Varmt grattis, särskilt till en dotter! Enligt min morfar, f.d. tsarrysk officer och själv far till fyra döttrar, var döttrars födelse det enda man helhjärtat kunde gratulera – de kunde inte skickas ut i krig. Efter allt fältarbetet kring boken kanske just den aspekten förstärker lyckokänslan. Dags för en barnbok?


 39. Grattis Peter & familjen. Att sitta där med den sovande nyfödda – när hon sedan öppnar ögonen och ser på en… Det är som hela världen finns i den blicken.
  När min äldste (nu 1,90 lång högskolestudent) föddes fick jag ett kort med denna text:
  ”Små barn är fyllda av kärlek, för de kommer direkt från himlen”. Nog känns det så!


 40. Så rörande du beskriver undret!
  Grattis!

  mirae


 41. Så vackert! Grattis!


 42. Såg en aning av det där gula du beskriver när jag nu på morgonen körde i första morgonljuset genom Viskadalen. Hade dock ingen nyfödd i tankarna; bara den son som nyss lämnat hemmet, som flyger själv och som i mina ögon alltid är strålande.
  Ett stort grattis och lycka till med det nya livet!


 43. ”Young life is breathed
  On the glass;
  The world that was not
  Comes to pass.”


 44. Jag har läst din blogg regelbundet sedan hösten 2006. Jag finner dina texter utmanande, tankeväckande, vackra och ständigt bildande.

  Detta är dock första gången som jag upplever dig som totalt utlämnande och personlig – även om du själv ibland har kommentarat texter med en viss bävan över att ha delat med dig för mycket. Jag blir totalt uppslukad och har hela dagen återvänt till dina ord om din nyfödda dotter:
  ”Hon som aldrig skådat världen, för vilken den bara är ny, känner den redan så mycket att hon kan drömma om den.”

  Jag blir tårögd. Även om det är lite gay. Det är så vackert och förunderligt.


 45. Tack alla för gratulationer och välgångsönskningar! De är framförda till min stolta hustru. (Både mor och barn mår för övrigt fin-fint.)

  Detta är mitt fjärde barn, och även om livet än en gång på ett högst behagligt vis ställts på näsan, så tror jag mig ändå kunna uppfylla redan gjorda åtaganden – som framträdandet i Stockholm på lördag – men några nya kommer givetvis inte på fråga. Jag hoppas även kunna hålla liv i bloggen – det är inte så krävande: man får ta tid när det bjuds bara.

  Apropå senaste kommentaren från Dag: det stämmer att jag alltid försökt att hålla en rågång till det mest privata, inte minst familjen, men ett barns födelse är en så genomgripande händelse att det liksom kortsluter alla ens invanda garderingar. 🙂

  Igen: tack!


 46. Stora gratulationer. Min förstfödda är nu 8 månader och jag har precis påbörjat min pappaledighet. Det är förunderligt – ett litet liv. Och jag vill så gärna veta vad han tänker och drömmer. Hur drömmer han? I läten, färger, känslor, melodier? De få ord han redan kan urskilja? En liten gåva är det hursomhelst att några celler kan klumpa ihop sig så att de bildar en komplett liten människa. Återigen – grattis!


 47. Grattis säger även jag som numera glädjer mig åt barnbarnens framfart och framtid…
  Barnen ger oss möjlighet till framtidstro!


 48. Det enda och största i livet! Hur motsägelsefullt det än är och låter, framföres här de *varmaste av gratulationer*.


 49. Välkommen i klubben ”Pappa 2008” som även jag själv tillhör. Din födelsebeskrivning var nog det mest poetiska jag läst i just det ämnet, men det beror kanske på att du är ledamot i SA? Allt annat hade varit en besvikelse. Grattis!


 50. Stort grattis till dig och din familj!


 51. Det är framtiden man ser då man ser ett barn. Välkommen ut – vi är alla ansvariga för dig, du lilla. Grattis till familjen.
  Anne-Marie Körling


 52. Stort grattis och många lyckoönskningar!


 53. Det här var det vackraste jag läst på mycket länge. Enorma gratulationer.
  /johanna


 54. Stort grattis till dig och din familj


 55. Stort Grattis till er alla!


 56. Grattis!

  Och som sagt, vackert skrivet.

  Jag tänkte vara tråkig och försöka att delvis förklara vad du såg. För till en del var det nog ett optiskt fenomen, med största sannolikhet detsamma som gör solen röd i skymning och gryning. Vid det strykande infallet får solstrålarna längre väg att absorberas på. Ljus med de kortare (blågröna) våglängderna absorberas mest, medan de längre (röd-orange-gula) våglängderna överlever. Det rödgula bladverket belystes med gryningssolljusets matchande färger, där det störande inslaget av den blågröna delen av solens ljus hade försvagats. För att vara petig, är det sålunda inte förstärkning det är fråga om, utan på sätt och vis tvärtom. Våra sinnen reagerar ju på kontraster.

  Den del som gjorde upplevelsen extra intensiv hade nog mer att göra med tillfället i livet än med tidpunkten på dagen och året.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: