h1

Lösningen

torsdag, 30 oktober 2008

Teckningen är hämtad ur en handbok för tyska jaktpiloter från Andra världskriget (tryckår 1944). Den vill lära ut framförhållningens princip vid skjutning mot rörliga mål: ens riktpunkt (kvinnans hand) måste flyttas beroende på vilken vinkel målet har.

Här är hela bilden:

Den som gissade rätt var Stefan Tuvesson, och ett signerat exemplar kommer snart hem till dig. Tröstpris, i form av signerade exemplar av ”Spegelscener” kommer att skickas till Sophia (som såg att bilden härörde från 40-talet) och Henrik (som anade lösningen). Ni tre, skicka mig ett mejl – adressen står att finna på min hemsida – med full postadress så ordnar jag resten!

Visst är det en bisarr bild?

17 kommentarer

 1. Jag misstänker att det bara ledde till okoncentrerade piloter! Men jämmer så aktiva (vi) alla var igår. Undrar nu i efterhand hur det var med könsfördelningen (bland kommentatorerna alltså), bilden kan ju utan tvekan kallas sexistisk.


 2. Handbok för Tiger I:

  http://tiger1.info/fibel/index.html

  Med fler tyska pinuppor som lär ut siktmedel, körande, motorservice m.m. Hade jag sett den en dag tidigare hade jag knipit frågan.


 3. Njaa…bisarr vet jag inte om den är.
  Överraskande visserligen men inte på ett störande sätt tycker jag…


 4. Förresten, det slår mig att om tyskland endast befattat sig med sexistiska bilder hade världen varit bättre. Det fanns värre saker de gjorde. Tycker jag.

  Men det är anmärkningsvärt att den förekom, på denna pryda tid. Trodde jag. Men å andra sidan är ju militären mest manlig under denna tid. Med manliga förtecken. Endast.

  Det är så ibland idag med, man måste förbi – anser jag – lumpenpratet om obekanta killar träffas i ett sällskap. Annars leder inte samtalet någonstans. Inte någonstans alls. Då kletar det kvar i lumpenprat.


 5. Vi kan nok ikke spørge nogen, som har brugt anvisningen i praksis, men mon ikke denne mnemoteknik har virket? Ydermere er der et par rim til at styrke hukommelsen – godt gammelt indlæringstrick. Og så er jeg så dum, at jeg stadig ikke fatter billederne – skønt nok meningen! 🙂


 6. Allvarligt?!?

  *gapar häpet*

  I en lärobok?!


 7. Alla medel är väl tillåtna i krig? De kanske hade anledning att tro att piloterna (hur gamla var de, i 20-årsåldern?) skulle ha lättare att komma ihåg den här principen med hjälp av en bild på en naken kvinna. Det kunde ju leda till att både slippa nedskjutna plan och spara soldaters liv.


 8. Var det verkligen möjligt att se en kvinnas (eller mans) hand från luften? Är det något jag har missat?

  MVH

  Petter Eremiten


 9. Hmm, få se nu … Tyskland förlorade visst kriget 🙂


 10. Det är så långsökt att man aldrig glömmer den – illustrationen fyller därmed sitt syfte.


 11. Mycket märkligt. Men jag tror att det nog är ett ganska effektivt pedagogiskt grepp när man har att göra med unga ofta ogifta män: visst kommer man lättare ihåg principerna för att effektvit skjuta ned fiendeplan om man asscierar dessa med en vacker naken kvinna än exempelvis ett intetsägande diagram? 😉


 12. Är inte risken snarare att man bara tänker på kvinnan och glömmer bort bildens egentliga syfte?

  MVH

  Petter Eremiten


 13. Absurd – jo definitivt.

  Det absurda ligger inte i första hand i att det är en kvinna som avbildas, inte heller i att hon visas naken (man är ju ganska van vid att nakna kvinnobilder används som mer eller mindre tarvlig muntration i manliga sammanhang)

  Utan i det faktum att man visar en bild på en människa som mål för beskjutning. – Ja men det är ju ett militärt sammanhang, soldaters jobb är att skjuta människor?! Just det. Däri ligger det absurda.

  Kanske ska man påminna sig om det ibland. Krig och annat våld är så invanda ingredienser vår omgivning att man blir lätt får blinda fläckar.


 14. Jag upptäckte just en sak. Jag undervisar nior i matte. Den mattebok jag har är fulla av bilder på gulliga valpar, föl och kramdjur, samt på flickor.
  Barnen gillar boken och läser den gärna.
  Samma trick igen.


 15. Det var lite synd om tyska piloter. För de allierade fanns det en bortre tidsgräns, då man kunde dra sej tillbaks, t ex efter 25 bombräder fick man en ordentlig paus, och det var ofta frivilligt om man ställde upp igen. Liknande även för jaktpiloter.
  Sånt fanns inte för tyskarna. Inga pauser där inte, dom fick köra på ända tills dom blev dödade eller invalidiserade. Några få överlevde 6 års kontinuerligt krigande


 16. Jag har funderat på den där bilden.
  Om det var seriöst, var det en ovanligt infantil pedagogik att lära ut ”deflection”. Det krävdes väl en viss intelligens för att bli jaktpilot och jag hoppas det fanns en lite mer vetenskaplig instruktion.
  Mer fakta:
  http://www.geocities.com/capecanaveral/hangar/8217/fgun/fgun-th.html

  Boken verkar spännande i allafall, men finns väl inte att få tag på. Men var inte nazismen rätt puritansk?
  Luftvärnet hade ännu större problem. Det tog ca 25 sek för en projektil från en 88 mm kanon att nå 7000 m, och under den tiden hann målet förflytta sej ca 3 km.


 17. För guds skull… Tänk er att ligga i krig/lumpen och inte ha sett en dam på veckor… Varför inte förena nytta med nöje? 😉

  Vet ju själv när man låg i fält med ett gäng andra grabbar… Då saknade man damerna… 🙂Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: