h1

Söderberg-citat

fredag, 23 januari 2009

Igår blev jag intervjuad av en tidning, och än en gång sökte jag citera en sak ur Hjalmar Söderbergs ”Gertrud”. Och än en gång blev det fel. (Finns här ett parapraxis dolt, alltså en så kallad freudiansk felsägning?) Så nu skriver jag ned det, på det att orden må slutligen fastna i min skalle:

”Motgången gör oss olyckliga. Och framgången gör oss löjliga.”

27 kommentarer

 1. Du är löjlig, det är det du vill ha sagt?


 2. Nej, jag citerar en replik ur en pjäs. Men min egen åsikt är nog att framgång för med sig risk att göra sig löjlig.


 3. …Och hur krånglade du till citatet till tidningen? Tvärt om? Älska i löd och nust?


 4. Minns ej exakt, men det blev fel.


 5. Jag skulle gärna ta den risken…


 6. […] Publicerat i Ovrigt by nattensbibliotek om januari 23rd, 2009 Jag har lärt mig ett nytt ord av Peter Englund. Parapraxis. Det är ett annat ord för Freudian slip. Parapraxis. (Jag övar)  När vi vill […]


 7. Haha, jag skrev just i min blogg idag hur bitter jag är för att inte drömjobbet kommit neddimpande från ovan. Men jag befarar att jag kan vara löjlig ändå, även utan framgång…

  Förresten, ”Gertrud” är bra.


 8. Att vända motgång till framgång kan aldrig vara löjligt! Men det är klart jag vet ej hur repliken sitter i pjäsen? Men famgång kan ge ett löjets skimmer över sig om man inte behärskar situationen. Du har ju inte dragit på dig något sådant iallafall.


 9. Rör det sig om en trött kommentar om beundrare som inte riktigt vet att behärska sina hyllningar?

  ”Lidman: Vid bålarna. Nu skall de ljuga mig full om mig själv igen. Och det allra värsta är att jag tror dem – så länge de håller på. Fy tusan, Kanning – att framgången skall vara så löjlig! Motgången gör oss olyckliga. Och framgången gör oss löjliga. Man föredrar i allmänhet det senare.”

  Fast vad det har med professor Englund att göra, förstår inte jag heller. 😉


 10. Der er nu nogen fornuft i citatet. Fremgang kan jo være så meget forskelligt – en fremgang for en forfatter er jo f.eks. at få det skrevne trykt og læst. – Hvis fremgangen så har den konsekvens, at der hverken er tid til at læse eller skrive – var det nok fremgang i borgerlig henseende og kan betyde fremgang for forfatterskabet…senere…men i øjeblikket kan fremgangen da virke ganske løjerlig…
  Løjerlige kan vi også blive i fremgangen på den måde, at vi tillægger vore personlige kvaliteter en større vægt – ses ofte i politik, hvor positionen er skabt af andre i et eller andet spin-projekt.


 11. Allt för mycket motgång kan väl leda till kverulans och rättshaveri. Då blir man ju också löjlig, eller hur?
  Exempel: ”Andersson fick professuren för att han är socialdemokrat/moderat…”
  ”Pettersson fick löneförhöjning för att han fjäskar för chefen”…
  MVH
  Petter Eremiten


 12. – jeg synes godt at löjlig på svensk og løjerlig på dansk kan dække hinanden – men det synes ordbogen ikke! Den siger at det danske løjerlig på svensk svarer til konstig – og at det svenske löjlig på dansk er latterlig, komisk, absurd (sic!). Jeg har ikke den danske oversættelse indenfor rækkevidde, men den er gjort af Hjalmar Söderströms svigersøn Haakon Stangerup, Henrik Stangerups far i, så mon ikke han lander rigtigt…vil se efter. For nogen måske et noget løjerligt/löjligt problem…


 13. Hellre löjlig än olycklig, såklart.

  Peter, var pluggade du historia och hur/var/när/varför började du skriva skönlitteratur?

  Vänligen Frida
  http://fridasforfattardrommar.blogspot.com/


 14. Jag kom att tänka på ett annat citat: ”Framgången steg raskt herr G åt huvudet. Och där fanns det gott om plats.”.


 15. Pluggade historia i Uppsala. Doktorerade där. Har faktiskt aldrig börjat skriva skönlitteratur. Betecknar fortfarande det jag skriver som historia. 🙂


 16. Somerset Maugham om framgång: ”Den almänna föreställningen om att framgång förstör människor och gör dem fåfänga, egoistiska och självupptagna är ett stort missförstånd. Framgång gör de flesta människor avspända, vänliga och toleranta. Det är nederlagen som gör människorna bittra och elaka.”


 17. Helt rätt, Petter Eremiten!
  :-)Mohikanen.


 18. ..I Haakon Stangerups danske oversættelse lyder citatet:”Modgang gør os ulykkelige. Og succes gør os komiske.” Da ‘løjerlig’ hører til ædre dansk sprogbrug er komisk nok bedre, selvom retningen nok er den samme. Men sjovt han vælger ordet ‘succes’ istedet for ‘fremgang’. Citatet bliver for mig mere forståeligt i den version. Succes er noget andet end fremgang – det er noget med modtagelsen af fremgangen hos omgivelserne – og så kan jeg bedre se det for mig – ‘Tom Cruise-effekten’ var der en der kaldte det igår i svensk TV….når jublen over anerkendelsen løber af med modtageren…


 19. Hej Peter,

  Angaende din hemsida, numera presenteras endast dagens datum ”Nu ar det den XX, XX”. Tidigare fanns det ocksa en liten mening om vad som hande i historien pa detta detta datum. Tekniskt fel? Anvander Firefox som weblasare, har nagon annan uplevt detta?

  MVH
  MJ


 20. George S. Patton hade sin egen definition.

  ”Success is how high you bounce when you hit the bottom”.

  Ja kanske….


 21. Det ligger nog något i det… Man kanske blir för mallig? Men nog är det bra med lite stärkt självförtroende!

  Konstigt det där, ingenting får gå FÖR bra på något sätt. Har känt den känslan ibland, att det inte får gå för bra, för då går det åt h-e nästa gång!

  Hm, undrar just om inte hjärnspökena får ta övertaget då, i den situationen… Inte bra…


 22. Angående hemsidan: gjorde en uppdatering av indexsidan, och efter den fick jag inte igång den där JAVA-rutinen. Tar nog bort den helt snart. Har inte tid att avbugga.


 23. Kanske inte direkt relaterat till ovanstående inlägg, men jag tror ändå Svenska Akademins SS är rätt person att fråga. I samband med den aktuella Liza Marklund-skandalen har jag tagit mig friheten att mynta ett nytt begrepp: Frihandsjournalist, d.v.s. en tidningsskribent som inte följer gängse praxis för hantering av fakta och fiktion. Vad tror du om det?


 24. Success is just a mess, som Morrissey har sagt …
  Fler borde citera ur Gertrud, det är ju en så otroligt sann pjäs!


 25. Re: Hemsidan och JAVA problem med historiska datum.

  Forstar verkligen att det kanske inte ar den viktigaste sysselsattningen att avbugga Java-script for dig, men finns det nagot satt att fa tillgang till sjalva informationen for varje datum? (email gar bra) Eventuellt lankar du till annan tjanst, eller sa har du komponerat datum for datum helt sjalv?

  Hursomhelst uppskattade jag denna information pa hemsidan och saknar den.

  Till ovriga lasare: Ursakta kapandet av denna trad till nagot som inte hor till amnet.

  MJ


 26. Lars Lindblad; bra Patton-citat, men jag hittade det tyvärr här. 😉

  http://en.wikiquote.org/wiki/George_S._Patton#Unsourced

  (Unsourced = ingen källa hittad än)


 27. ”There’s no success like failure, and failure’s no success at all.”
  För att citera Bob Dylan. Enligt min mening ett träffsäkert citat.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: