h1

Tricket avslöjat

söndag, 25 januari 2009

Jag lagar Paella. När jag hackar paprikan kommer jag på mig själv med att stå där med rynkad panna och bestämt ihopknipt mun, med blicken helt fixerad vid skärbräden, som höll jag på med något synnerligen komplicerat, och inte något jag gjort hundratals gånger förut.

Då slår det mig att det är just detta som är tricket: en till hängivenhet gränsande koncentration.

10 kommentarer

 1. Eller så är det dags för dig att skaffa progressiva glasögon!


 2. Detta tränar jag ständigt på. En del kallar det för mindfulness eller medveten närvaro, och i zen-buddhismen är knepet välkänt. Kanske har vi tappat den konsten, vi försöker ju ständig göra många saker samtidigt. Hoppas paellan blev god.


 3. hej varför sätter du ; efter ordet tricket? Ser bra ut. abolut. Bara lite nyfiken.


 4. Konst och matlagning handlar inte bara om ingredienser… Det handlar om känsla också! 🙂


 5. Att vara i ögonblicket… nog är det svårt ibland, men kanske var du det vid paprikahackandet. Själv gick jag i dag hemåt i gråkallt disigt väder i Stockholm och tyckte att det kändes ganska så trist. Så tänkte jag plötsligt på gamla Kalidasa och hans Hälsning till morgonrodnaden. ”Tag vara på den dag som randas, ty den är Liv, ja livets eget liv…” Och jag tänkte där jag gick, att det är NU blodet pumpas runt i mina ådror, det är NU jag andas den här kalla luften, det är NU jag känner mina muskler röra sig när jag traskar hemåt i den här grå grå dagen. Och faktiskt kändes dagen just då en liten aning mindre grå. Man kan bli glad av att man lever även en sån dag. Vet inte hur det stämmer med din ”paprikaupplevelse” men det var det här jag kom att tänka på när jag läste om den.


 6. I fallet med paprikan och den vassa kniven bör det ju också handla om ett visst mått av självbevarelsedrift. Inställningen att ”det här har jag gjort tusentals gånger förut” är grunden till små och stora katastrofer bland dem som backar ut från garageuppfarten, skall landa en Airbus, rensa stuprännorna eller cykla och hämta på dagis.

  I skapande yrken är det början till döden att krampaktigt hålla sig i den ledstång som är smidd av tidigare alsters framgång. Se bara på musiken. Ett succéalbum följs av album nummer två som i bästa fall får blandat mottagande. Det svåra är att göra trean. Då krävs förnyelse och konsolidering inom en given ram.

  Vad det nu har med paprikan att göra.


 7. Det är sådana här betraktelser jag gillar mest, Englunds vardagsmirakel i text helt gratis. Tack!


 8. Ja och den saknar man ofta …tyvärr.


 9. Du är inne på rätt väg. Rigeur är gastronomins förutsättning.En stor fransk patissier gick nyligen ur tiden, Gaston Lenôtre och hyllades självklart i stora artiklar i pressen just för att aldrig ha tummat på strängaste asketism i sitt byggandet av
  smakernas vällust i den kultur som stavas munyrke (métier de bouche)
  En annan femma att du lagar mat med så taskiga råvaror. Paprikan är uråldrig och smakar alltså inte ett smack. Vidare finns bara en enda snabbuppfödd kyckling i handeln. (När kungen bjöd på middag i anledning av l809 hade han mycket riktigt importerad fransk Bressekyckling på menyn)
  Vidare lever du i ett land med ett enda centraliserat smör. Smakbefriat som din paprika.


 10. LÄS FÖRSTA KAPITLET PÅ MIN NYA DECKARE ”STORMHAV” GRATIS, INNAN DEN KOMMER UT!

  Besök min blogg:
  http://fridasforfattardrommar.blogspot.com/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: