h1

Vill du ha ”Spegelscener”?

”Spegelscener” är nog en bok du inte visste att jag skrivit. Vilket inte är underligt, för den har inte sålts i bokhandeln. Den trycktes istället i en begränsad upplaga 2006 av Albert Bonniers Förlag, som sedan gett bort den som s.k. Julbok till anställda, kontakter och andra.

Boken handlar om mina erfarenheter som krigskorrespondent i fyra krig: Kroatien 1991, Bosnien 1994, Afghanistan 1996 och nu senast Irak 2005. Man skall dock inte se ”Spegelscener” som ett reportage, för i centrum står mina egna, högst personliga upplevelser. Den innehåller delar av artiklar som tryckts i dessa tidningar, samt texter som det aldrig fanns plats för att trycka – eller som helt enkelt var för personliga.

peter-4_paul-hansenb.jpg

Denna bok var nämligen tänkt att bli ett privattryck, alltså betalad och mångfaldigad i några hundra exemplar, på egen bekostnad. Jag tänkte att texten egentligen inte var av intresse för någon större läsekrets. (De läsare som fanns framför mig när jag skrev den var mina barn, som nu blivit så stora att de på olika vis börjat ställa frågor – inte minst kritiska – varför jag gjort dessa resor.)

Till min glädje erbjöd sig dock Bonniers att ge ut den som så kallad Julbok, en lösning som gav mig privattryckets alla fördelar (begränsad upplaga, ingen försäljning i bokhandeln) men utan dess nackdelar (det vill säga, jag slapp betala tryckningen själv). Klicka här om du vill ladda ned den. Det är alldeles gratis.

För den som tycker att det är aningen bökigt att läsa en bok på skärmen eller i form av lösa blad, eller som bara vill ha något som kan stå i en bokhylla, kan jag berätta att ”Spegelscener” också går att köpa som så kallad ”Print-on-Demand” på Vulkan.

%d bloggare gillar detta: