h1

Äppelpaj

tisdag, 7 oktober 2008

Efter år av romantisk försummelse har min trädgård åter börjat ta en mer normal form. I våras hade vi besök av en kärleksfull trädbeskärare, som visste att berätta att några av äppelträden var runt etthundra år gamla. Och det träd som stormen tog för några år sedan lät han stå kvar. Han klappade på den urholkade stammen: ”Den ser ut som ett konstverk, tycker jag”. Jag nickade gillande.

Förra hösten var gräset täckt av förkrympt fallfrukt. I år är äpplena långt färre, långt större och långt bättre. Som förutspått.

Så vi har gjort både äppelchips och äppelkräm. Samt min personliga paradgren: äppelpaj. Och även fast jag prövat andra varianter återkommer jag hela tiden till detta recept, som jag varmt kan rekommendera:

  1. Ta 2dl vetemjöl, 2dl havregryn, 1/2dl socker och 150gr margarin. Tillsätt en smula kardemumma. Knåda ihop alltet till en boll. (Om tid finns låt bollen stå i kylen en tid.)
  2. Skala äpplen, skär dem i inte alltför små bitar och fyll en ugnsfast form.
  3. Ringla över lite sirap, strö över kanel. Gärna mycket kanel. (Jag gillar kanel.)
  4. Lägg degen ovanpå det hela.
  5. Grädda cirka 15 minuter i 200-gradig ugn. Gärna med grillelement, för att få färg. (Vill man ha mer mjukkokta äpplen tar man mindre bitar och längre tid.)
  6. Ät med vaniljglass eller vaniljsås.

Det fungerar också utmärkt med rabarber. Samt krusbär.

17 kommentarer

  1. Nu vart jag sugen på äppelpaj. Kanske ska fixa en sån idag 🙂


  2. Hur många grader ska ugnen vara på?


  3. Alltid kul med nya recept på äppelpajer! Vaniljvisp är heller aldrig fel! Eller photoshop (ser att du lekt med konstnärliga filter).


  4. En enklare paj:
    -smörj en form med lite smör.
    Skiva äpplen och lägg i formen
    Sockra, sirap gärna lönnsirap,
    Kardemumma eller kanel efter smak
    Sikta med en sil vetemjöl över tills allt är täckt. Hyvla smör med en osthyvel och täck alltihopa. Grädda i 200 grader tills pajen är gyllenbrun.
    Så enkelt att man aldrig mer gör en deg.
    Glass eller vaniljsås till och gärna en sherry skvätt i ett litet glas bredvid kaffet…..


  5. Och med tanke på börseländet; -äpplena kan dom ialafall inte råda över och inte svampen eller blåbären eller kanske dom har haft med det dåliga plommonåret…vem vet?


  6. Just äppelpaj ska jag göra imorgon, redan bjudit in folk på kak/pajkalas och jag hade tänkt jaga recept idag. Jakten är slut.


  7. […] Äppelpaj […]


  8. ah 200 grader


  9. Mums Filibabba!!
    🙂
    Mohikanen.


  10. Slaghöken!
    En del frukt har ju faktiskt fallit.
    Snart får vi se rubriken: äppelras!

    Tack Peter för receptet. Det måste vi testa!

    MVH

    Petter Eremiten


  11. ALLT RUTTET SKALL JU FÖR FASIKEN -BORT.
    I VÄRSTA FALL FÅR VI KAPA GRENEN.
    ÄN VÄRRE KAPA TRÄDET.
    oCH GRÄVA EN GROP DÄR DET STÅTT.
    GÖRA ETT SKYTTEVÄRN!!


  12. Smör borde väl vara att föredra… Härdad och kemiskt tvättad olja m.m. känns väl sådär. Annars verkar det gott.


  13. Jag bakade din paj igår och sen satt vi och talade om ”fägnad” och ”hugnad” och fram kom SAOL och sen kladdade jag äpplepaj på den, men det står ju att det är SNILLE OCH SMAK, så nu får pajen heta så, till din ära!
    Lycka till med barnafödandet!


  14. Vi har massvis med frukt som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med! Så nya recept är guld värda. Vi har gjort väldigt mycket äppelsaft i år – riktigt gott!

    Imorgon blir det nog paj!

    /Monica


  15. Har ni med många äpplen tänkt på möjligheten att konservera på gammaldags sätt där man kokar upp en sockerlag (vatten och socker samt för äpplens del kanske några hela nejliker)?

    Förbered några glas med lock ( tvätta, sätt i ugn på 120 grader för rening)

    Lagen kokas,

    oskalade äpplen (eller helst skalade och urkärnade) läggs i

    står i den kokheta lagen ett par minuter,

    tas ur med hålslev och läggs på tallrik medan man gör de andra

    när alla genomgått denna procedur får lagen kokas in något till lätt sirapkonsistens

    Har du tillgång till nypon från Rosa rugosa eller vilda, så låt dem ligga i sirapen tillsist, ger färg och en obeskrivbar smakfläkt..

    Så lägger du äpplen ( evt några nypon mellan lagren)
    i glasen

    Potionerar ut nejlikorna ( inte mer än två tre i varje glas)

    Ha en sked cognac eller annan sprit i locket och en sked på toppen av det fulla glaset, skru fast och vänd glasen som sätts in i eftervärmen i ugnen sådär en halv timme.

    Det är en fusk-konserverning och när glasen är avkylda ställs de helst i ett kyligt rum, skafferi eller kylskåp.

    Konstigt nog kommer äpplens smak-karakteristika fram
    med att ligga i denna lagen över någon vecka.

    Serveras som dessert med lätt vispat grädde ( eller annat gott, grekisk yoghurt till exempel)
    man tror knappt att det är en så vardaglig frukt som äpple man avnjuter, utan prydd med nyponen och nejlikorna lyfter de måltiden.


  16. utmärkt paj men smör istället för margarin. lite förvirring upstod runt degen vilket föranledde en debatt.”lägg degen ovanpå…”som degboll, som kavlad eller? vi tryckte ut den i små öar; så fick den smälta ihop-funkade. När det gäller kanel: ta så mycket du tror du vill ha….sen släng på lite till.

    dessutom finns det ingen finanskris…bara lurendrejeri


  17. Hej
    Jag har upptäckt att vaniljyoghurt är syrligt och gott till paj. Enkelt också. Bara ta ur kylen och hälla på.



Lämna en kommentar