h1

Gardell får Pol Pot-priset!

måndag, 6 april 2009

Nådd av nyheten att religionsvetaren Mattias Gardell fått Jan Myrdals nyinstiftade Leninpris vill inte jag vara sämre.

lenin-ld-6

Det pris som jag nu instiftat heter Pol Pot-priset. Juryn består av undertecknad samt mina två katter. Även Pol Pot-priset tilldelas Mattias Gardell!

pol_pot1

Priset består av en miljard mark (i 1923 års penningvärde) samt Anne Applebaums ”Gulag – De sovjetiska lägrens historia” – en bok han garanterat inte har läst.

Även nästa år kommer Pol Pot-priset att tillfalla Mattias Gardell, förutsatt att det inte dyker upp någon akademiker som är än mer naiv och historielös, men det förefaller osannolikt.

Annons

233 kommentarer

 1. väl talat
  fy f** för mattias gardell


 2. Oj. En veritabel spark rakt upp i skrevet på läderbrallan.


 3. Klockrent!


 4. Oj, vad tråkigt att höra. Jag tycker Mattias Gardell har skrivit i alla fall två mycket bra böcker, Rasrisk (som möjligen är något föråldrad) och Tortyrens Återkomst. Synd att se någon som kan laborera med ordens betydelser på ett sånt förnämligt sätt helt tappa koncepterna i detta sammanhanget.


 5. Tyvärr är det så. Ordet akademiker hänger inte på något automatiskt vis ihop med klarsyn – kanske tvärtom. Vilket är sorgligt.


 6. Kim Jong Il-priset då?


 7. Wow! när och var blir det prisutdelning?
  😉


 8. Ja, alla har vi vårt Pravda att tas med.
  Men vem skulla tacka nej till slanten??


 9. Nu är inte jag så vidare insatt i M Gardells böcker, men jag uppfattar honom som provokativ och insatt. Det är ju inte hans fel att Jan Myrdals pris har det namn det har.

  Jag skulle vara tacksam om du, Peter kunde utveckla lite av din kritik. Jag hyser den djupaste respekt för ditt arbete och därför är jag nyfiken på vad Gardells brister består av.


 10. Man får väl gratulera Gardell till alla dessa priser.

  Själv har jag inte läst honom, men har hört honom föreläsa en gång (vilket var hoppingivande) och därefter givit bort en av hans böcker i present vilket jag nu oroar mig lite över.

  Så jag hoppas också på en något fylligare genomgång av Gardells brister, alternativt länk til en sådan.
  Men jag ifrågasätter inte hr Englunds val.

  (Ytterst smaklöst namnval av Jan Myrdal fast kanske inte förvånande.)

  U.J.


 11. Att en sådan som Jan Myrdal skulle instifta ett Leninpris är på inget vis förvånande, men det som är förvånande är att Mattias Gardell skulle TA EMOT det. Hans försvar för detta är så lamt så att det är pinsamt: ”Men jag har tagit emot en medalj av kungen utan att vara rojalist, så då kan jag väl ta emot det här priset utan att vara leninist”.

  Gardell struntar troligtvis i vad Lenin gjorde med sina meningsmotståndare till höger, men har han alls någon aning om vad den sovjetiske diktatorn gjorde med sina meningsmotståndare till vänster, som mensjeviker, socialrevolutionärer och inte minst anarkister? Gardell själv med sina åsikter skulle inte ha blivit särskilt långlivad under Lenin.

  Frågan är: finns det något pris, döpt efter någon anti-demokratisk massmördare, som Gardell INTE skulle kunna tänka sig att ta emot?


 12. Din senaste kommentar tar litegrann udden av vad jag tänkt skriva, men jag skriver det ändå:

  Tyvärr tror jag inte Jan Myrdal uppfattar det ironiska i Pol Pot-priset. Lite som att hälla vatten på en gås. En snabb rekapitulation av Herr Myrdals åsikter: (Från artikeln du hänvisade till)

  ”Bland annat har Jan Myrdal vägrat ta avstånd från sina rapporter från Kampuchea, där han inte såg något av Röda khmerernas massmord. Han har försvarat Förintelseförnekaren Robert Faurisson, argumenterat för att massakern på Himmelska fridens torg var nödvändig och kallat samkönade äktenskap för »en samhällelig motsvarighet till skvadern – en blandning mellan tjäder och hare«.”

  Cool kille.

  Tyvärr har jag inte läst något av Gardell. Dock tycker jag det är ursvagt av honom att ta emot ett pris med det namnet!

  Hoppas du nu drar Pol Pot-priset till sin ytterta spets och höjer prissumman rejält, till säg 200 000 (det har du nog råd med, med tanke på dina böckers upplagor!) och kollar om han tar emot det! Ett litteraturpris på 200 000 blir ett av Sveriges största pris, och kommer säkert få en ordentlig genomslagskraft!

  /Martin


 13. Det är briljant. Dock, om mästrandet ursäktas, lite för kaxigt för en tillträdande akademisekreterare, är jag rädd. Ur en pr-synpunkt, alltså.


 14. Diskussionen är intressant. Det kan vara befogat att påpeka en sak. Även om Mattias Gardell skulle vägra ta emot priset kvarstår ju faktum att han är Leninpristagare. I Svenska akademiens uppräkning av de litterära nobelpristagarna finns Jean-Paul Sartre med, trots att han vägrade ta emot priset.
  Om Jan Myrdal ville tillfoga en fiende riktigt stor skada, skulle han tilldela honom Leninpriset. Därmed skulle den personen för all framtid vara stämplad som Leninpristagare och insorterad i ”bolsjevikfacket”.
  MVH
  Petter Eremiten


 15. Det ska kanske bli intressant att höra om Gardell har någon kommentar. Om jag själv fått 100 000 kronor i Lenins namn – hur det nu skulle gått till – så vet jag verkligen inte hur jag skulle ta mig ur det hela på ett värdigt sätt.

  Nu finns Pol Pot-priset omnämnt på Gardells Wikipedia-artikel. Hur länge det nu varar. (Noterade även att Leninpriset var länkat till originalet. En händelse som ser ut som en tanke?)


 16. Själv är jag av den åsikten att akademin behöver lite ”balls”.

  Tanken är att det under akademins höga tak skall komma synteser ur diskussioner kring meningsskiljaktigheter. Tyvärr tycker jag man ser för lite av det. När det väl sprakar till är någon där med en filt och stryper syret.

  Så fram för lite rakryggad kaxighet i bägge de akademier du verkar i, Peter.

  Gött mos.


 17. Är detta månde ännu ett exempel på hur extrem- och tokvänster och islamister finner varandra?


 18. Gardell gråter väl hela vägen till banken, kan man tänka. 100.000 kalla lindrar väl skammen på ett gött sätt. Men fläcken sitter där. De här kommer han få höra LÄNGE.

  Undrar vem som får den här dödskyssen nästa år?


 19. Trodde verkligen att Gardell hade mer omdöme än så, en bra kille, men vicken miss av honom att säga ja! Slickad i örat av Myrdal. Mums.


 20. Stackars Gardell. Vad har han TÄNKT med?

  Det kan väl inte bara handla om pengarna? Har hört att han är grymt fåfäng. Kanske handlar det om det?


 21. Ja, usch vilket tragiskt spektakel detta Leninpris är. Den mest barmhärtiga mediabehandlingen mot Myrdals redan nedsolkade arv hade varit att förbigå det med tystnad.

  Men inte. Lenin som ikon har på något sätt lyckats stå emot alla avslöjanden och den massiva bevisning om hans personliga skuld till massmord och svält som rullats upp. T. ex. blev han i slutet av 90-talet jämförd med statsmän som Branting av ungvänsterns dåvarande ordförande Jenny Lindahl Persson.

  Det ska inte ha varit några fel på hans idéer, bara Stalin och andra som förvanskat dem. Burr…


 22. Gardell är A-ok. Men här har han fanimej gjort bort sej.


 23. Okej, jag ber om ursäkt att jag inte hängde med riktigt i syftningen innan. Någonting (kanske i min skalle) fick mig att läsa inlägget som att det även var något suspekt med Gardells tidigare gärning.

  Göran Hägg driver ju då och då tesen att den enda anledningen till att någon talar vänligt om Heidenstam numera är att de är mutade med Övralidspriset. (Det tål att diskuteras men det här fallet är nog desto mer otvetydigt. Vad håller man sitt tal om när man tagit emot Lenin-priset?)

  ”[Lenin]var en historisk gestalt som fick tsarriket på fall.”
  Jag antar att man även kan skriva ”Hitler var en historisk person som enade ett politiskt svagt land och återgav det dess nationella självförtroende” och ha någorlunda rätt. Fram för Hitlerpriset som varje år tilldelas en ekonom på högerkanten med sinne för originella lösningar och PR. (Fast jag tror det blir svårare att hitta en frivillig mottagare).

  Det borde föresten vara möjligt att få priset utdelat ur Lenins hand – karln är ju balsamerad – åtminstone om man delar ut det i Moskva. Det är nog visserligen svårt att få tillstånd men säkert dröjer sig det kvar en och annan i administrationen som tycker att det är ett behjärtansvärt ändamål.

  Ser fram emot info om prisutdelningen (om du inte bara skickar tian och boken per post). Kan tänka mig att åka till Uppsala och titta på. Roligast vore väl om man kunde ordna fram ett lastbilsflak mark men jag antar att man inte kan få allt.

  U.J.


 24. Sorry: Lenin fick inte tsarriket på fall. Tsarriket föll omkull som följd av revolutionen i februari. Då försvann tsaren. Det Lenin gjorde var att göra statskupp och ta över revolutionen. Och krossa all opposition, och börja bygga GULAG.

  Gardell har skitit i det blåa skåpet.


 25. PS. Från Wikipedia:

  Omedelbart efter statskuppen lät Lenin upprätta en hemlig polis, tjekan, under ledning av Felix Dzerzjinskij som började rensa ut motståndare och döma dem till döden, kasta dem i fängelse eller förvisa dem till Sibirien. För detta krävdes inte att man gjort sig skyldig till något som stämplades som brott, det räckte med att man var klassfiende. I januari 1918 undertecknade Lenin en ukas som innebar att den skadliga ”ohyran” på landsbygden skulle utrotas. Alexander Solzjenitsyn har räknat upp vilka som innefattades i denna beteckning: tidigare medlemmar av byråden, husägare, läroverkslärare, präster, munkar och nunnor, pacifistiska tolstojaner osv.

  Medan det i tsarens hemliga polis, ochrana fanns 15 000 tjänstemän ingick i slutet av 1920 250 000 man i tjekans led. Under tsarväldets sista år utfördes i medeltal 17 dödsdomar årligen; 1918-19 rörde det sig om 1 000 människor per månad.

  Lenin ledde personligen terrorn. Ett instruktionsbrev till kommunistledarna i Penzaområdet 11 augusti 1918 lyder:

  ”Kamrater! Kulakernas uppror bör obarmhärtigt slås ner. Hela revolutionens intresse kräver detta, ty nu pågår överallt den sista avgörande striden mot kulakerna. Exempel bör statueras.
  1) Häng åtminstone 100 kända kulaker, rika män och blodsugare, men så att människorna säkert ser det.
  2) Publicera deras namn.
  3) Fråntag dem all säd.
  4) Utse gisslan – såsom det utsades i gårdagens telegram.
  Gör detta på ett sådant sätt att människorna på hundra versts avstånd ser, fruktar, vet och skriker: de stryper blodsugar-kulakerna till döds. Bekräfta telegrafiskt mottagandet av detta meddelande och verkställigheten.
  Er Lenin.
  P.S. Få fram några verkligt hårda män.”

  Författaren Maxim Gorkij skrev om sin gode vän: ”Lenin älskade mänskligheten, men behandlade människor lika skoningslöst som smeden bearbetar metall”.


 26. Jag igen. Historieforskaren Kristian Gerner om hur vänstern håller på med lenin idag:

  ”En viktig omständighet som förenar nynazister och nykommunister är historierevisionismen. Den går ut på att man förnekar eller tonar ned omfånget av de historiska massmorden eller söker urskulda dem med pragmatiska argument, alternativt säger att de tvingades fram av omständigheterna. På samma gång fortsätter man att skriva hatpropaganda mot judarna respektive mot demokratiska politiker och rörelser. Gemensamt för nynazistiska och nykommunistiska historierevisionister är en hyperkritisk inställning till det historiska källmaterialet i kombination med en säregen form för arkiv- och dokumentfetischism. Hyperkriticismen kommer till uttryck i att alla ögonvittnesskildringar av massmord avfärdas som ovederhäftiga partsinlagor med syfte att svartmåla en ädel rörelse och i en argumentation som går ut på att offren bara var några få och inte tiotals miljoner och därför inte anmärkningsvärda eller något att förfasa sig över. Dokumentfetischismen visar sig i inställningen att bara sådant som finns nedtecknat i bevarade dokument kan ha inträffat och i påståenden om att alla dokument som vittnar om systematisk, avsiktlig grymhet och massmord är förfalskningar. Båda slagen av historierevisionism är uttryck för vad som bör kallas kunskapsnihilism: eftersom inte alla uppgifter är hundraprocentigt säkerställda, behöver man inte sätta tilltro till någon uppgift alls. Det är den perversa logiken.

  De i dagens Sverige som betraktar Lenin som förebild och inspirationskälla finns företrädesvis inom vänsterpartiet och dess ungdomsförbund samt i små kommunistiska sekter. Man bagatelliserar Lenins institutionalisering av terrorn och hans maningar till utrotning av hela kategorier människor, som kosacker och bönder, och hans sed att låta ta och på förekommen anledning skjuta eller hänga gisslan. Bagatelliseringen bygger på en jämförelse med de offer som de båda världskrigen och kolonialkrigen har krävt, offer som tillskrivs kapitalismen. Denna slags argumentation likställer effekterna av strukturella maktförhållanden med följderna av bestämda aktörers medvetna handlingar. Dessutom finns det inte i dagens Sverige några politiska partier som förnekar eller försvarar sådant som ”det liberala Englands förehavanden i Irland, Sydafrika och Indien, eller spanjorernas och portugisernas härjningar i Sydamerika”, för att citera ett färskt uttryck för kommunistisk standardargumentering. (AB 9/2 1999). Denna argumentation går ut på att alla andra samhällssystem har varit värre än kommunismen och att den som påtalar kommunisternas brott mot mänskligheten i själva verket vill ha en ännu värre repression; samtidigt bagatelliseras kommunisternas mordkampanjer.”

  Resten här: http://www.inblick.org/?p=2articles/01/gerner.html


 27. Hellre än att citera långa sjok: lämna länk, med en enkel sammanfattning om vad man kan finna där, ok?


 28. Min teori är att Gardell (som är bra) helt enkelt inte tänkte sig för, utan gick i gammelkommunisten Myrdals fälla. Myrdal behövde nån med rykte att gnida sig mot, rädda sitt eget lite, nu när han själv snart ska dö, och han skall glömmas och försvinna. Hela priset handlar om Myrdals jättestora ego, och nu har han lyckats blåsa upp det igen.


 29. Pol Pot priset är bra, men juryn verkar riggad!


 30. Lenin var galen. Han var yrkesrevolutionär. Undrar var han fick alla sina pengar ifrån. Jag menar – det måste ju ha kostat skjortat att göra en revolution bara så där. Att bl a starta så många tidningar. Det som är så dyrt.


 31. Inget är så roande att läsa som en välformulerad och rättfärdig skrevspark (den lysande recensionen av Lindqvists ”När Sverige blev stormakt” ligger nära till hands).

  Jag undrar hur uttalanden gjorda på denna blogg kommer att behandlas när Akademien bytt sekreterare. Som uttalanden av en vanlig medborgare eller som uttalanden gjorda ex cathedra av ledaren för landets kulturella elit.


 32. Jag igen. Pengarna för att finansiera lenin och hans revolution kom från Tyskland! Kolla här:

  http://www.spiegeltvdistribution.com/SPTVDistribution/home.nsf/RefProgrammeKat/8C55F336B8E9C1B3C125736A0049A353

  Och här:

  http://www.reformation.org/wall-st-bolshevik-ch3.html


 33. Ja, tack för din träffande iakttagelse Helena Palena!


 34. Att kalla sig ”frihetlig socialist” & samtidigt ta emot ett pris med diktatorn Lenins namn. Hur korkad får man vara?


 35. Jag hade svårt för MG:s beskrivning av Hamas som folkhemsbyggare. Det var då gav jag upp min ambition att läsa den tjocka boken om Islam som jag sett fram emot. Och det var bra efter några sidor.


 36. Peter Englund har lyckats visa precis hur löjligt detta Leninpris var, och verkar i sant demokratisk anda. Att Myrdal inte skäms över Leninpriset förvånar ju ingen, men Mattias Gardell borde ju haft vett att säga ifrån, men tyvärr är alla som är mot USA hans vänner.


 37. Är det ett politiskt utspel eller – för att visa att du platsar i det Nya Kulturklimatet? Man undrar lite i och med att det timar så bra in med kraven från höger på granskning av världskommunismen (vilket samtidigt på något underligt sätt verkar tjäna syftet att bagatellisera skuldbördan i den andra vågskålen).

  Inte för att Lenin var nån gullegris – där tycker jag Camus klargjort en hel del oundgängligt essentiellt i sina essäer om nihilismen som är väldigt värdefullt att ta del av och gör att man fullständigt botas från alla planer på att gå med i något kommunistiskt parti, inspirerat av bolsjevismen.

  Jag har iofs inte läst Mattias Gardell men är det ändå inte lite viktiga områden han täcker upp där i sin forskning – vita fläckar på religionshistoriens samtidskarta som fylls i så man kan orientera sig. Ska läsa och kolla efter.


 38. Ja man kan väl summera mina reaktion till detta inlägg som
  ”Buurrrnnn”.


 39. Ja du, Nemokraten: jag har skrivit om de kommunistiska folkmorden sedan tidigt 90-tal, och kommer att fortsätta att göra det. No fear.

  Ditt sätt att ifrågasätta är tyvärr SÅ utnött: aldrig ett direkt bemötande utan just 1. konspirativt misstänkliggörande (”varför prata om det här, egentligen?”) samt 2. försök att flytta över uppmärksamheten åt andra hållet (”varför inte prata om något annat?”). Ibland skulle man önska lite variation, men jag inser att det är omöjligt, för att då skulle man bli tvingad att diskutera sakfrågan, och det vill man till vart pris *inte*.


 40. Så underbart befriande med någon som rakt ut skriver ”de kommunistiska folkmorden” och inte (som det brukar heta i ”politiskt korrekt” svenska) ”folkmord begångna i kommunismens namn”. Ungefär som att det inte är kommunismens fel, egentligen, man har bara folkmördat ”i kommunismens namn”.

  Man hör aldrig frasen ”brott begångna i nazismens namn”, och det är väl iofs tur.

  ”i kommunismens namn” ger 3590 träffar på google, ”i nazismens namn” 287. Å andra sidan ger sökningen ”nazism folkmord” 44800 träffar, medadan ”kommunism folkmord” ger 28300 träffar. Alltså beror den första skillnaden INTE på att det skrivs mer om kommunistiska folkmord.

  Kanske bara en semantisk fråga, men ord är viktiga.

  Stå på dig (och jag ser fram emot prisutdelningen av Pol Pot-priset).


 41. Men hur många av er skulle, om det kom till kritan, faktiskt tacka nej till Lenin-priset?

  Peter kan göra det för han har råd. Gardells ekonomi känner jag inte till (fast han kanske även skulle uppskattat ett rent symboliskt pris). Själv skulle jag ta emot det, och ta tillfället väl i akt att tala om var jag står i vissa närliggande frågor.

  Peter; är detta en ren blogg-grej, eller kommer någon ordentligare debattartikel el.dyl.? (Belägg i den stilen efterfrågades på Wikipedia.)


 42. Peter: Ditt svar till Nemokrati har Nobelstatus!
  Nästa år måste Pol-Pot-pristagaren vara Birgitta Dahl. Het kandidat måste jag säga.


 43. Jag hoppas att du avser tyska mark, inte finska, för en miljard finska mark 1923 torde smälla en hel del högre än nobelpriset i dagens penningvärde. 😉


 44. För 100 000 kr kan jag tänka mig betydligt tristare saker än att få ett pris. För nuvarande tar det mig ungefär 10 månader att knega ihop dom pengarna. Det skulle vara ett lätt val. Så om någon har ett pris på några papp och behöver en pristagare som inte är knusslig, skriv ett mejl så ordnar vi det.


 45. […] Gardell har fått Leninpriset på 100 000 kronor av Jan Myrdalsällskapet – och tagit emot det(!) delar Englund nu ut Pol Pot-priset till samme Gardell. Massmördare som massmördare, liksom. För er som inte […]


 46. Klockrent, Peter Englund. Härligt med en sekreterare som tar plats i debatten.


 47. Bravo Peter Englund!
  En sådan antisemit som Mattias Gardell skall bemötas just så elegant som du gör! Heja! Kristian Gerners stringenta analys av Leninister är strålande. Briljanta herrar Englund och Gerner – förenen eder!


 48. […] igen! Tillträdande ständige sekreteraren och Sveriges trevligaste kille Peter Englund har på sin blogg dragit igång den senaste […]


 49. Ja delar ut det nyinstiftade Mao-priset till Mattias Gardell. Juryn består av mig, tärnan i viken (hon som dök), ekorren och finken och vårens första gök.


 50. Känns ändå som att Pol Pot-priset omges av en obehaglig aura av demokratisk insikt. Det är trots allt en akademiledamot och tvenne katter som delar ut priset och det känns på något sätt som att det strider mot Pol Pots anda. Eller något sådant. 😉

  * Varför inte ett Adolf Hitler-pris till den som får ekonomin på fötter igen?
  * Varför inte ett Fidel Castro-pris för den som på ett nyttigt sätt klurar ut hur man stoppar kritik mot regimen?
  * Varför inte ett Lenin-pris … Hoppsan.

  Osmakligheten hos den svenska extremvänstern har nått nya oanade höjder. Jag skäms över att ha de här människorna i samma land som mig själv.


 51. […] Peter Englund ironiserar över detta nästan o-ironiserbara: “Gardell får Pol Pot-priset!“ […]


 52. Hur kommer juryarbetet gå till?
  Kan tänka mig att det kommer bli vilda diskussioner och fysiska kraftmätningar, med två individualistiska kattmedlemmarna. Eller kan juryn mutas med färsk strömming?


 53. Ha,ha haa.Grattis till din fina uppfiningsrikedom!
  Pol Pot priset smäller nog väldigt högt i den akademiska världen,tänkbar kommande kandidat kan även vara en viss Hr Malm som syns ständigt indignerad i div.debatter.


 54. På förekommen anledning vill jag meddela att prissumman gäller en miljard TYSKA mark, i 1923 års penningvärde. Sedeln ligger och väntar hemma hos mig.


 55. Bravo! Svenska akademien går en lysande framtid till mötes med Englund som s.s.!
  Men Leninpris – hur kan Myrdal komma undan med något sådant?


 56. Onekligen klockrent!


 57. Med tanke på att pengar avskaffades under Pol pots regim borde Pol pot-priset inte bestå av pengar!(Värdet på sedeln är cirka 5-10 kronor, en hutlös summa i ett förkastligt värderingssystem)
  För att föra vidare Pol pots ”anda” borde priset bestå av något mer jordnära. Exempelvis en sättpotatis.


 58. Ja, 100.000 SEK kanske någongång kommer att vara just en miljard……..allt i den ekonomiska cirkusens gungor. Men har han fått sitt pris eller har man tillkännagett att han får priset?
  Vet man att han kommer att ta emot det? han kanske läser och begrundar just nu……..?


 59. Med ironi som vapen avväpnas Gardell på ett imponerande sätt!


 60. Hej Peter Englund!

  Angående Pol P.

  Angående Pol P., har funderat på mänsklig handling, kultur.

  Hur var det nu, vid slutet av 60-talet eller en bit in på 70-talet. Var det icke så att någon kvinlig socialdemokratisk minister startade eller drev slags förening direkt koplad med mission att skapa sympatier för PP?
  Ve o fasa med slantar från stadsapparaten.
  Helt fel av mig?

  Mvh Dan


 61. […] Gardell har næsten set danske paraleller. Peter Englund fra Svenska Akademin ironiserer: Gardell får Pol Pot-priset! Sandt og usandt i […]


 62. Peter Englund,

  När kommer din svidande kritik av Övralidspriset? Är inte Verner von Heidenstam också lite suspekt?

  I rättvisans namn, alltså.


 63. Hehe, det är rätta greppet. Mattias Gardell är en stor skämtare själv, vilket inte minst framgår av hans böcker.
  .
  Det allvarliga ligger i den tilltagande dubbelmoral med vilken vänstern synliggör och fördömer meningsmotståndares illgärningar genom tiderna samtidigt som de förtiger, försvarar eller t.o.m. hyllar liknande illdåd begångna av vänsterns anhängare.
  .
  Genom att ta emot ett pris i Lenins namn medverkar Gardell till denna dubbelmoral.
  .
  Själv hävdar Gardell att han är frihetlig och misstänksam mot all form av auktoritär socialism.
  .
  Trots det tog han emot priset om 100 000 kr.
  .
  Då vet vi priset på Gardells principer och moral.


 64. Jag roades litet av detta citat:

  ”– Jo. Men vi tror att det finns ett värde i att gå mot strömmen. Det har Jan Myrdal alltid gjort själv.”

  Jag som i min enfald trodde att allt värde skapades av arbete och definitivt inte var något subjektivt. Jag antar att jag får läsa min Marx igen..


 65. […] Jag måste självklart länka till det här, om nu någon lyckats missa det. Taggad med:Fokus, improvisationsteater, Leninpriset, Marit […]


 66. Ovardigt Englund och den stol han sitter pa
  Trodde att han var mer an en politisk clown
  trist


 67. Haha, det här lös upp min annars trista dag.


 68. Oj oj oj, värska K-foundation metoderna. Que sera, sera!


 69. Alltsedan Pol Pot-tiden har det i min egen vänkrets pågått en ständig diskussion och uppgörelse. Vi kom alla från Vietnamrörelsen, vi var alla mycket unga och för de flesta av oss var Jan Myrdal en auktoritet. Skillnaden mellan honom och oss andra var och förblir att vi var redo att riva bort slöjan utan att för den skulle bli anpasslingar eller lydiga undersåtar. För Myrdal är beteckningen ”refraktär” synonym med partigängeri och okritiskhet. Hur Gardell kan vara så ohyggligt korkad att han i Lenins namn tar emot något som sägs hylla olydnad, är för mig en gåta. Och hur Peter Curman, vår f.d. förbundsordförande i Författarförbundet, kan sitta i styrelsen för den grupp myrdalianer som delar ut priset är en minst lika stor gåta. Jag ser framför mig hur en nystalinistisk sekt växer fram för att också postumt verka i ”Myrdals anda”. En sådan sekt har redan med valet av symbolhandlingar förlorat på förhand. Lenins illgärningar är idag lika kända som Stalins, Maos, Pol Pots, Hoxhas och de andra despoternas, att varje hyllning till honom i ett slags abstrakt frihets namn är ett hån mot offren. Om han inte lämnar tillbaka detta pris borde han därmed ha skrivit sig ur varje seriöst samtal i de ämnen han normalt skriver. Och i alla andra.


 70. Sjukt roligt! Bra initiativ!

  Ser fram emot att se vad akademien kan utvecklas till under ditt sekretariat.


 71. Det var olämpligt av Gardell att ta emot Lenin-priset, och det var olämpligt av Peter Englund att skriva detta barnsliga blogginlägg. Har du något emot Mattias Gardell? Säg det då åt honom personligen i stället.


 72. Heja Peter! Än en gång har du visat på att man som historiker måste ha ett stort mått av uppfinningsrikedom och förmåga till att fånga ögonblick i dess rätta ljus. Kvickhet helt enkelt!


 73. Äntligen!!!


 74. Löjeväckande politiskt korrekt, hade förväntat mig något bättre än larvigt raljerande av en historiker som du Peter!

  Vad är det som är så otroligt provocerande med ett Lenin-pris?


 75. Du är svenska akademins ordförande. Du kanske ska skärpa till dig lite?

  Mvh Bo Linnros


 76. […] inte sånt hejda honom. Som svar på Jan Myrdals nyinstiftade Leninpriset har han själv instiftat Pol Pot-priset, och delat ut det till samme mottagare, religionsvetaren Mattias Gardell. Är detta möjligen ett […]


 77. Gardells motivering varför han tog emot priser är ganska dålig. Men man vet ju inte vad Gardell tänker göra med pengarna. Kanske skänks de 100000 kr till forskning för att ytteligare kartlägga kommunismens brott, eller kanske går det till att stärka utsatta kvinnors och barns situation i Afrika. Min poäng är om det är moraliskt förkastligt att ta emot ett pris liknande Leninpriset, om man gör det med insikten att priset egentligen är förkastligt, men att pengar kan frigöras och användas till något gott.


 78. Haha… ”Pol Pot”-priset tar priset… Underbar ide.

  Jag hade nog gjort som Gardell och tagit emot priset. Men jag hade istället köpt Gulag-böcker för pengarna och delat ut på skolor i Sverige, så att man slipper fler kommunistiska styren i världen.


 79. Tack Peter Englund!
  En markering som heter duga.


 80. Suveränt
  att ge Pol Pot-priset till Mattias Gardell.
  Dessutom gillar jag att katterna fick vara med och bestämma.

  Mvh
  Ann-Mari Faust


 81. Jag skulle aldrig ta emot ett Lenin-pris hur fattig jag än var Peter Olausson. Det är alldeles för många som säljer sig för ingenting. Hur kan du ens tänka tanken? Det säger rätt mycket om dig. Inte för att jag precis vet vem du är. Men i alla fall.


 82. Peter Olausson,

  Du skulle uppenbarligen inte anse dig ha råd att tacka nej till Adolf Hitler-priset då alltså. Bra att veta. Du skulle bli en fin hitlerpristagare.

  Eller var det kanske inte pengarna det handlade om trots allt…?


 83. Kan man ge Pol Pot pris till någon med glasögon? Vill minnas att kmererna lät dessa ”intellektuella” falla för bilan först.
  Aaaaa … nu ramlade tioöringen ner.
  Stå på dig Peter, du kan få låna mina två katter om de behövs fler i styrelsen.
  /// B


 84. Lova, lova att du inte slutar med den här typen tydliga åsikter bara för att du blir ständig…Lova! Vi har alldeles för fegt ledarskap i Sverige. Alldeles för lite rakryggade åsikter för det som är rätt och rimligt!


 85. Priset borde räknas i Zimbabwiska dollar. Det kan få honom att känna sig lite som hemma, ideologiskt sett.


 86. Finns det inte en rad andra priser i till minne av ledare med minst lika tveksamt förflutet som Lenin? Visst är det lite tveksamt av Myrdal sällskapet att dela ut priset men det är minst lika pk-tveksamt-billga poäng- fegt av Englund att hålla på och tramsa med sitt Pol Pot pris.


 87. Självklart måste man alltid ifrågasätta motivationen och den strukturella effekten av händelser och uttalanden, Peter? Det är väl grunden i all historieforskning, och all humaniora över huvudet taget känns det som. Är du immun mot källkritik bara för att du är akademiker, hur naivpositivistiskt känns inte det?

  Nu gissar jag att det knappast var avsikten här att driva kulturdebatten åt höger, att rensa ut Leninister tjänar bara vänstern på. Men det innebär inte att man ska förlöjliga de teoretiska frågeställningarna kring ett påstående.


 88. Klockrent!Gardell skämmer ut sig totalt genom att ta emot ett pris vid namn Leninpriset.


 89. ”Naiv och historielös”, kallar Peter Englund Mattias Gardell. Jag kunde inte sagt det bättre själv. Att Gardell verkligen är naiv och historielös blev jag varse på allvar när jag läste hans bok om islamistiska rörelser, ”Bin Laden i våra hjärtan”. Boken är ett förbannat gullegullande med rörelser som muslimska Brödraskapet i Egypten som Gardell får att framstå något slags ofarliga demokratiförkämpar på gräsrotsnivå som bara är ute efter att skapa ett arabiskt folkhem modell Per Albin Hansson. Gardell om någon förtjänar verkligen Leninpriset. Och att han är beredd att ta emot ett pris namngett efter en av historiens mest brutala och cyniska massmördare är bara vad man kan förvänta sig av honom.


 90. […] ballade dock Englund ur rejält, när han gick loss på Mattias Gardell för att han tagit emot det så kallade Leninpriset av Jan […]


 91. Fullständigt brilliant! Krossande humor! Underbart!Länge leve Pol Pot-priset! Länge leve kamrat Englund!


 92. NÄR under 1923 är väl den stora frågan, med tanke på inflationen detta år… Är det kanske inte bättre att fixera prissumman till en miljard ”Papiermark”, i 2009


 93. Jag ber ödmjukast att få ge initiativet att instifta Pol Pot-priset stående ovationer och ett fyrfaldigt leve till instiftaren, härligt, bra jobbat. Hurra, Hurra, Hurra, Hurra!!!


 94. Och jag glömde: Hoppas juryn ger priset till Birgitta Dahl nästa år.


 95. Det var helt rätt.
  Jag läste ”Binladin i vår hjärta” det var en tortyr liknande upplevelse. jag var så frustererad av hans yttlighet och oförmåga att se vad som är rätt och fel att hade lust slå honom på käften då blev jag varnad av en vän som kände honom att han är så kraftig. så valde jag att sväla min verede i stället och är inte ledsen för det.
  Att vara akademiker är ingen garant att man bli imun mot felaktiga handlingar eller att skriva trams. Det gäller i högsta allra grad Gardel.
  OBS: De som har makt över orden har en tvetydigt möjlighet att agera. De kan bli både konstruktiva och destruktiva. Lita alltid på din egen omdömme
  Hamid. M Solna


 96. Till 1. Peter Englund och 2. ”Helena Palena”

  1. Jag förnekar absolut inte de folkmord som kommunistiska diktaturer begått. Hade det inte varit för att Stalin var en så mycket monumentalare folkmördare än Hitler, som ännu lättvindigare slaktade sin egen befolkning, så hade utgången blivit en annan. Dock för varje enskilt människoliv som offrats är det knappast vare sig någon ursäkt eller tröst. Vad jag tänkte på var själva nu-et här i Sverige, och i vilken aktuell kontext vi alla fäller våra yttranden i. Är det inte ganska oroande med den högervridning som pågår? SD på väg in i riksdagen och de höga tongångar som gäller i föraktet för svagheten med cancersjuka som tvingas jobba heltid och mycket annat som är alarmerande(se gärna inlägg på min blogg). Massarbetslösheten slungar ut människor i svåra livssituationer och missnöjet ger utrymme för högerpopulism som kan gå ut ännu mer över utsatta och svaga grupper.

  2. Helena Palena:

  ”Nobelpris”kvalitet – fattar inte riktigt hur det hänger ihop med den korta repliken till min kommentar.


 97. Vill också tillägga att detta schackrande med människoliv från ideologisk utgångspunkt – antingen den är från vänster eller från höger är osmaklig och gör att trovärdigheten blåser fullständigt bort.

  Det går inte att bagatellisera åt vare sig det ena eller andra hållet.

  Ifall människor avkrävs lojalitet mot någon ideologi eller politisk riktning på sådana grunder finns bara en möjlig väg – och det är avståndstagande.

  För vad är det för mening att hålla människovärdet högt om det inte har något värde annat än som ”rätt” människoliv.

  Därför kan varken kommunistiska regimers folkmord försvaras, lika lite som kolonialismens, nazismens, fascismens eller vilken -ism det vara må.


 98. Något som man då bör besinna och reflektera över – är hur de ‘moderna’ krigen slaktar civilbefolkningar över hela världen i en tidigare aldrig skådad omfattning.

  Varför absolut prioritet bör ges åt ett avståndstagande från en av de allra värsta -ismerna; militarismen.

  Därför anser jag att vapenindustri och -tillverkning skall skrotas helt och hållet.


 99. Man skulle ju kunna utdela ett Kim Jong Il-pris när man ändå är igång…


 100. Det finns en lysande utväg för Mattias Gardell: donera prissumman till en riktigt toknyliberal organisation.

  För övrigt undrar jag om juryn bakom Pol Pot-priset var enig?


 101. Jag uppskattar att ditt raka angreppsätt Peter.

  När jag läser alla applåder här på bloggen blir jag dock aning avig. Du säger det som skall sägas, det som vi har hört förut, det som är moraliskt rätt.

  Pol Potts folkmord kan ej ursäktas, ej heller Lenins förtryck och mord på den egna befolkningen. Men var finns den relevanta kontexten?

  I dessa fall är den (lenin) tsartidens våldsamma utsugning och förtryck, (polpot) Amerikanernas folkmord på befolkningen i indochina och långtgående massbombningar på kambodjanskt territorium på oskyldig bondebefolkning som fick den tidigare lilla khmer rogue-rörelsen att explodera i storlek och styrka.

  Vem skulle tacka nej till ett pris i Winston Churchills namn? Han manade till användandet av gas mot ”motstretiga araber” (dvs kurder).

  Min poäng här är att det alltjämnt är så, att även om kommunismens folkmord inte är tillräckligt erkända, och vissa vänsterextrema ursäktar dem, så är det ingenting i jämförelse med den blinda fläck som existerar över de västerländska demokratiernas illdåd efter andra världskriget.


 102. Leninpris, va patetiskt! Men det är typiskt flumvänstern.

  Det finns hur många ursäkter som helst för diktatur när det kommer från vänster.

  Jag bara skakar på huvudet när jag läser texten om priset. Men samtidigt är det inte förvånande. Detta klingar så bekant.

  Usch och fy. Men jag säger som jag har sagt i många år nu: Död åt kommunismen!


 103. Tack till dig Peter Englund!


 104. Englund. Tack för det bästa som hänt i Svenskt kulturliv i år.


 105. Helt briljant, Peter! Kort, roligt, precist. Jag hoppas du ursäktar att jag tog mig friheten att kopiera ditt inlägg till min blogg, givetvis med källhänvisning.

  Det här inlägget lyste upp min kväll!


 106. Om fler av arbetarledarna i början av 1900-talet hade haft Lenins mod och upprorsanda kunde vi sluppit första världskriget (och därmed rentav också det andra!). En liten bieffekt: Peter Englund hade inte behövt skriva sin senaste bok.
  När den ständige sekreteraren i höst tillkännager Nobelpristagaren i litteratur – månne någon då kommenterar att han ju började träna redan i våras på detta med tilldelande av priser.


 107. Peter englund du bevisar att du är en pajas till historiker, har aldrig läst en akademiker som så förlorar sig i detaljer och äger en sån monumental brist på historie-terori-filosofi!


 108. Haha riktigt bra. =)


 109. Har följt denna blogg väldigt länge och har aldrig fallit mig in att kommentera något förens nu. Men hittade av en slump någon som formulerade det hela bättre än jag nog skulle kunna, så jag länkar dit istället: http://babord.wordpress.com/2009/04/07/standig-sekreterare-ballar-ur


 110. Grymt. 😀 Tack Peter!


 111. Bra jobbat Englund! Ett värdigt pris till en ärelös religionsprofessor. Gardell var i Borås för något år sedan och propagerade för Hamas. De hade ju tagit makten i demokratiska val påstod han. Det gjorde ju visserligen Hitler också, vilket tyvärr inte är den enda beröringspunkten mellan dessa herrar. Även Hamas vill ju utplåna judarna enl. sitt partiprogram. Det glömde Gardell att upplysa åhörarna om.


 112. Tänk att få ha hela TVÅ massmördarpris i hyllan! Vilken ära!


 113. Det är väl egentligen bara i sin ordning att de som faller för kommunistisk eller islamistisk diktatur som medlet att få någon ordning på världen och historien också faller i varandras armar.
  Raden av presumtiva mottagare av såväl Lenin- som Pol Pot-priset lär dessbättre inte vara särskilt lång.
  Som sagt, inrättandet av Pol Pot-priset satt bra som giftig kommentar till ett pris som man till en början trodde var ett satiriskt skämt.


 114. […] Gardell får Pol Pot-priset! Nådd av nyheten att religionsvetaren Mattias Gardell fått Jan Myrdals nyinstiftade Leninpris vill inte jag vara […] […]


 115. Kommunismen orsakade nazismen och ödade 270 miljoner människor


 116. Dödade ska det vara och jag tror att siffran ska vara ännu högre. 300 miljoner kan vi säga, mellan de bästa bedömmarna


 117. Nu hittar jag en text där det står att man i princip kan säga att afrikas missväxt berodde på socialistiska (kommunistiska) regleringar som ju också berodde på Lenin – då blir siffran ännu högre. Tänkvärt tycker jag!
  Det borde gå att förbjuda sånna här rörelser idag!!!


 118. Bortsett från att inlägget var mycket roligt så bör det kanske påpekas att det inte är Jan Myrdal som delar ut, eller ligger bakom, Leninpriset. Det är Jan Myrdalsällskapet. Här är deras hemsida:

  http://www.janmyrdalsallskapet.se

  Att de höll mötet i Varberg var ingen tillfällighet. På hotellet Gästis finns redan Leninbadet:

  http://www.hotellgastis.nu/index.php?id=5


 119. Peter Englunds angrepp på Mattias Gardell är ovärdigt. Man får väl ändå utgå från att Gardell har lika lite ansvar för ”Jan Myrdals stora pris Leninpriset” som Le Clezio har för Peter Englunds själsliv bara för att han fått Nobelpriset.
  Lämna Mattias Gardell i fred, han gör en enorm nytta med sina böcker, senast om Tortyren.
  Vad gäller Lenin och Pol Pot kan man ju diskutera i sak, men det vill ju inte Englund. Se http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=5


 120. Tack Peter Englund

  Vi måste vara tusentals som knutit näven i fickan åt jubelidioten som brukar säga hur fantastiskt muslimska brödraskapet och hans nya hemland Egypten är bara för att behöva se hans fula tryne i svt stup i kvarten. Håll dig i talibanland mattias!! Kom aldrig tillbaks!!!


 121. Jag skulle gärna äga en tysk miljardsedel från 1923, oberoende av faktiskt värde. Hur ska jag gå till väga för att vinna detta fantastiska pris? Räcker det med panegyriska utspel till förmån för någon diktator, eller krävs det rentav att jag lyckas omvända någon (demokrat) till att tro på mina påståenden? Boken om GULAG kan du däremot behålla, för den har jag redan.


 122. Trams, alltihop. Och den efterföljande debatten här avslöjar sidor av Hr Englund jag inte kände till. Sprickor i den sympatiska fasaden. Och på så sätt ledde ju ändå dessa tio minuter av mitt liv, som jag annars höll för bortkastade, till något.


 123. Sannerligen sjukt pris som Jan Myrdal instiftat. Hur mår den gubben egentligen?


 124. Re: Stefan Lindgren.

  Ditt angrepp på Peter Englund är under din värdighet. Man får väl ändå utgå från att PE ger MG rätten till att ha en hjärna som han tänker med själv och kan fatta rimliga beslut med. Även om MG – som i detta fall – väljer att inte fatta dessa.

  Lämna PE ifred, han – till skillnad från MG – gör nytta (om det nu är ett kriterium för något alls?) med sin litteratur. PE verkar också vara en övertygad demokrat, till skillnad från någon som accepterar ett pris i diktaturens, socialismens och kommunismens namn. Jämför om det skulle vara just Pol Pot, Hitler eller dylikt.

  Det är JUST sakfrågan Lenin som PE diskuterade, men det tycks du inte begripa i din, tyvärr, upphöjda socialistiska ilska.

  PE vs ”demokratisk socialism” 1-0
  PE vs ”Leninpriset” 1-0
  PE vs ”Mattias Gardell” 1-0
  PE vs ”Stefan Lindgren” w.o.


 125. Lovely, menar jag och katten Minou som instämmer med kollegorna i juryn, samt undrar om skottkärra för Reichsmarken ingår?


 126. Att Peter Englunds senaste blogg inte bara var rolig utan även viktig illustreras med all önskvärd tydlighet av somliga kommentarer på densamma. Den sista ”nyttiga idioten” är uppenbarligen inte född.


 127. Herr Gardell är kanske fattig? Man blir ju vanligtvis inte så förmögen på kulturarbete!
  Eller är det snålheten, som bedrar visheten?
  Birgitta


 128. Crister: Hotell Gästis i Varberg ägs av en av styrelseledamöterna i jan myrdalsällskapet. Kan vara därför priset delas ut där.

  Stefan Lindgren: Din liknelse haltar. Såvitt jag vet är ingen i Akademien någon folkmördare av rang (Peter, rätta mig gärna om jag har fel…). Inte heller är nobelpriset namngivet efter någon folkmördare. SKULLE så varit fallet hade det varit lika fel av le Clezio att ta emot nobelpriset som det är av Gardell att ta emot leninpriset.

  JDS: På vilket sätt spricker Peter Englunds ”sympatiska fasad” av att han ironiserar över att en svensk författare/professor i religionshistoria tar emot ett pris namngivet efter en av historiens värsta massmördare???


 129. […] Englund skriver på sin blogg: “Priset består av en miljard mark (i 1923 års penningvärde) samt Anne Applebaums “Gulag […]


 130. ÄNTLIGEN!!!


 131. Min käre Peter!

  I ett hav av inrökta kulturpretton med hårdkokta vänsterideal, det vill säga i stort sett hela det förbannade etablissemanget, framstår du ständigt som en frisk fläkt!
  Jag sprutade mineralvatten över hela bordet när jag läste om detta fina initiativ. Vilket vackert pris.

  Så nu har jag bestämt mig. Jag tänker sluta låna dina böcker på biblioteket och fanimig köpa dom istället! Så länge du sträcker upp dina långfingrar på detta viset så har du ständigt mitt uppriktiga stöd. /Din vän Harry


 132. Man vill inte gärna se det som en politisk utnämning men tanken infinner sig ofrivilligt.
  Och så ny SR-chef också. Precis som inte den mer högerinriktade mediadominansen var tillräckligt total som det är – alla ultraliberala klagomål på mediavänster till trots.


 133. Det är ju fantastiskt att det fortfarande finns personer inom den så kallade kultureliten som fortfarande hyllar Lenin genom att instifta ett pris döpt efter den man som i stor omfattning bidragit till miljontals människors död och lidande.
  Ett Pol-Pot pris känns faktiskt som en fin ide nu när Kambodja har lidit under demokratins förtryck i 30 år. Lycka till med ceremonin.


 134. […] att se att detta pris har fått Svenska Akademiens ständige sekreterare att reagera. This entry was written by Fredrik and posted on 08/04/2009 at 11:05 and filed under Politikmed […]


 135. Helt UNDERBART skrivet 🙂


 136. Nu visar det sig att kommunismen är direkt ansvarig för ca 420 miljoner människors död. Mattias Gardell stödjer alltså detta!
  Det borde finnas något sätt att förbjuda sådana att få yttra sig offentligt eller ha skattefinansierade arbeten.
  Bra Peter att du inte spelar med i deras spel utan bara gör ett symboliskt pris. Om du hade givit ut ett pris på säg 200 000kr till Gardell hade du bara spelat med i deras spel.


 137. Det verkar dra ihop sig till storm i den kulturella ankdammen. Jag tror knappast att Englunds ”Pol Pott-pris” får samma uppslutning som Myrdals Leninpris. Tänk att celebriteter som Robert Aschberg var där. Vid dessa tillfällen tänker man tillbaka på andra minnesvärda utdelningar, som när Nicolae Ceauşescu fick mottaga Serafimerorden av vår Konung. En värdig belöning för sann humanist och förespråkare av människovärdet. Och slutligen en fråga till Englund; var har Gardell uppvisat historielöshet? Ge exempel!


 138. Nu har det uppstått en intressant sida av bloggverksamheten. I mångt och mycket sägs det väldigt lite i kommentarsbanken men det som sägs är ibland riktigt bra men vissa inlägg kan man bara sucka åt, kanske någon suckar åt mitt nu när Du läser det, och det är just det intressanta!!
  Vi får skriva nästan vad som helst och vi slipper alla tidningars censursidor, vi sitter endast i Englunds ”världsherravälde”.
  Och troligen släpper han fram allas kommentarer, hoppas jag. För om det är det som är meningen, att lufta sin åsikt så kan bara jag säga att han är en rejäl man som står för vad han säger.
  PÅ SIN EGEN BLOGG!!
  Bravo!……allt i det öppna ordets makt!


 139. Peter Englund bör hålla sig till det han kan:
  svensk stormaktstid. Så fort han ger sig på 1900-talets politiska historia sjunker nivån omedelbart. Simpla moraliserande utspel om
  Lenin och Leninpris är ovärdigt en historiker.


 140. […] bli Akademins ständige sekreterare efter en annan –eng – Horace Engdahl – har skrivit ett inlägg som legat etta på wordpress lista i flera dagar nu. Och det med all rätta. Inlägget heter […]


 141. Tack Peter. Lika träffsäker som alltid!


 142. […] och den blivande ständige sekreteraren i Svenska Akademien Peter Englund och styrde upp det hela. På sin blogg lanserade han Pol Pot-priset – en vink till Jan Myrdal som sett mellan fingrarna på Röda khmerernas massmord i Kambodja – […]


 143. Peter , vilka var det nu som satte stopp för Pol Pot?


 144. Jösses. 144 kommentarer. Det kanske är dags att du inför ett forum på din blogg, de flesta kommentarerna verkar åtminstone höra hemma i ett sådant.

  Hursomhelst. Tack för en bra blogg. Din blogg är den enda jag läser regelbundet.


 145. Så har du även denna utmärkta blogg drabbats av den nedskräpning som är så vanlig på webben. Oväsendet tilltar, volymen höjs och det blir näst intill omöjligt att samtala.
  Det är som en småsunkig pub i en svensk småstad klockan två lördag natt. De spruckna vox-förstärkarna skriker, ostämda fender-gitarrer tjuter och plötsligt ramlar tre otroligt berusade tonåringar in och spiller öl på alla som sitter där.
  Varför man längtar till ett ställe med unplugged musik, eller helst ingen alls och kallt rosévin.


 146. Har Mattias Gardell tagit emot medalj från kungen?! Fy fan…jag vill instifta ett Hitlerpris och ge honom det. Liera sig med något som historiskt sett stått för förtryck, utsugning och mord!


 147. […] Malm on april 8, 2009 Vissa människor upphör aldrig att förvåna, däribland Jan Myrdal.  Pol Pot-priset är en bättre idé! Taggad med:jan myrdal, lenin, pol pot, vänster Inga kommentarer […]


 148. Jonas lilla vän, skillnaden mellan kungen och Myrdal är att kungen inte frekvent försvarar och hyllar kommunistiska eller fascistiska massmördare, eller hur? Tänk lite innan du skriver dumma saker, jag vet att det är jobbigt – men försök!


 149. Jag kan härmed meddela att Peter Englund idag har tilldelats Karl den tolftes Stora Pris för sitt märkligt outtröttliga engagemang i vår storsvenske krigar- och Hjältekonungs fälttåg i det väldiga landet i öster – sedemera befriat från tsarväldets diktatur av proletariets chefsdirigent den store Lenin.

  Peter Englund delar det nyinstiftade priset med ledaren för den grupp som varje år brukar samlas vid vår hjältekonungs staty den 30 november. Grattis Peter!

  P.S. Eftersom jag inte är kattägare har jag som sekreterare i Karl den tolftes akademi i god diktatorisk anda ensam tagit detta beslut. Prissumman är i god kommunistisk anda noll kronor. Men Äran är omätbar!


 150. […] Länk. […]


 151. Här måste vara ett fel begånget!
  Är inte den självklare årliga pristagaren Jan Myrdal?


 152. Underbart Peter! Lika underhållande är det att läsa vissa av kommentarerna här. Det finns inget som retar upp de gamla vänsterflummarna som att påstå att det skulle finnas kommunistiska massmördare. Lenin var ju en fin kille, så några miljoner borgarbrackor, kulaker och folkfiender mördade är väl inget att oja sig för. Det är ju de dumma dumma kapitalisterna som man ska akta sig för, säger de och tar en ny klunk ur rödvinet…


 153. Gardell är inte leninist. Så, nu var det sagt.


 154. Malin, vilka var det som gav Pol Pot ekonomiskt stöd, vapen och soldater?


 155. Englund kritiserar sin meningsmotståndare här, för att undvika sakfrågan. Själv ironi-bloggar han. Grattis. Vad är själva sakfrågan egentligen? Huruvida Gardell är omoralisk, huruvida Lenin var en massmördare? Är det ”sakfrågor” som Englund tycker kan diskuteras på ett värdigt och objektivt sätt genom att dra igång en skitdebatt på en blogg?? Nej, Englund sällar sig till Per Ahlmark-sällskapet och gör sig själv dels en otjänst, dels den främste kandidaten till det pris jag härmed instiftar: Årets Per Ahlmark. Du får inga cash men en gratis resa till Palestina nästa gång Israel bombar sönder skiten. Grattis.


 156. Jaha, nu har kristina lugn fått övradlidspriset – ett pris instiftat av nazisten och ultranationalisten verner von heidenstam. med det i åtanke instiftar jag nu adolf hitler-priset, som även nästa år kommer att tillfalla kristina lugn, såvida inte peter englund känner sig sugen.


 157. Finns nog ingen person i Sverige som blir utsatt för så mycket fjäskande som Peter Englund. Knappt var tionde kommentar är präglad av förstånd.


 158. ”Stefan Lindgren: Din liknelse haltar. Såvitt jag vet är ingen i Akademien någon folkmördare av rang (Peter, rätta mig gärna om jag har fel…). Inte heller är nobelpriset namngivet efter någon folkmördare. SKULLE så varit fallet hade det varit lika fel av le Clezio att ta emot nobelpriset som det är av Gardell att ta emot leninpriset.”

  Var det inte Shaw som sa något i stil med: Jag kan förlåta Nobel för att han uppfann dynamiten, men aldrig för nobelpriset.


 159. I sak håller jag fullständigt med Peter E.

  Sättet han framför sin kritik på är tyvärr på en nivå långt under hans förmåga. Rent barnslig reaktion. Måste efter att läst ”Pol-priset” och Peters kommentarer fundera över om han drivs av en historisk objektivetet i sitt arbete, eller det är hans politiska syn som han låter spilla över även i sitt historiska skrivande.
  Det är synd att hans blogg ofta numer blir en plats för mer eller mindre högerextrema strömningar. Tror, hoppas, innerst inne, att det är inte hans mening.
  Det är nog lika bra att lägga till att jag är en borgerlig väljare, FP.


 160. Lysande sarkasm! Det finns självfallet en akademisk rimlighet i att Hr Gardell får klä skott på detta sätt när han helt uppenbart har hoppat i galen tunna. Ett enkelt sätt att ta emot ”priset” med hedern i behåll hade förstås varit att ta emot pengarna, offentligt uttrycka sitt fulla avståndstagande från kommunismens och Lenins brott samt skänka pengarna till ”Fonden för försvunna nordkoreanska dissidenter” eller liknande.

  Återstår bara att se när namnen Jonas Gardell tilldelas Judas Iskariot-priset (30 silverpenningar samt en silkessnara) för årets heresi. Fast han har ju gubevars redan fått en doktorshatt så han kanske nöjer sig så…


 161. Vill tacka för det utmärkta initiativet att dela ut Pol Pot-priset till Mattias Gardell.
  Han fick befogad uppmärksamhet och mitt magsår lindrades.
  Jag vill lyckönska dina bepälsade jurykamrater vars namn hittills är höljt dunkel och hoppas på fortsatt vaktgång vid dårskapets utmarker.


 162. […] Läs Peter Englunds blogginlägg här: Gardell får Pol Pot-priset      […]


 163. ”Gardell struntar troligtvis i vad Lenin gjorde med sina meningsmotståndare till höger, men har han alls någon aning om vad den sovjetiske diktatorn gjorde med sina meningsmotståndare till vänster, som mensjeviker, socialrevolutionärer och inte minst anarkister?”

  Visst, nu är jag själv trotskist, men jag måste ändå fråga om DU vet vad svenska kungar genom historien har gjort med SINA meningsmotståndare? Det borde du med tanke på din profession.

  Eller är du en sån tröttsam jävel som anser att bara för att de hade ihjäl färre människor så är det accepterbart?


 164. Tänk hur annorlunda (och ändå inte) världen kunde sett ut om Hitler vunnit kriget, och Stalin förlorat. Då hade vitt blivit svart och svart blivit vitt i efterkrigstidens ögon. Kommunismens ondska hade blivit en lika stor del av efterkrigstidens kollektiva trauma som Förintelsen nu istället blev. Figurer som Myrdal hade bespottats och föraktats på samma sätt som t.ex. Sven Hedin och Knut Hamsun nu blev.

  Nu blev istället Myrdal, Sartre och oräkneliga andra intelektuella diktaturapologeter hyllade och upphöjda i stora delar av västvärlden, där de dominerade debatten i flera årtionden och sågs som moraliska ledare.

  Sedan hör det ju till historiens ironier att krigsutgången faktiskt kunde blivit den omvända om inte USA försett Sovjet med otroliga mängder krigsmaterial, f.f.a. med de s.k. Ishavskonvojerna till Murmansk. Min tacksamhet är stor till de oräkneliga sjömän som offrade sina liv i det iskalla havet! Undrar om Myrdal också känner tacksamhet till dessa sjömän???


 165. Lysande 🙂


 166. Hell dig Peter Englund – hela Sveriges kommande sekreterare, den obesmittade kulturens härförare, sanningens riddare!

  Jag är (bokstavligen!) rörd till tårar av Ert inlägg; det får mig att åter tro på livet och på Sverige. Om herr Englund fortsätter på den inslagna vägen har något av himmelen inkarnerats i helvetet (d.v.s. i det förhärskande svenska kulturetablissemanget).


 167. Känns ärligt talat som att du själv är lika ‘historielös’ i så fall. När det gäller regenter från tiden före andra världskriget blir det ganska svårt att plocka fram en figur som lever upp till de så kallade demokratiska ideal som vi alltid tjatar om. Att kalla Lenin för en antidemokratisk massmördare må vara sant i viss bemärkelse, men det ger sken av att Ryssland innan 1917 var ett liberalt samhälle, vilket alla vet att det inte var.


 168. Myrdals kökkenmödding av komposterade åsikter har tydligt släppt ifrån sig en syrefrämjande gas.
  Uppfriskande!

  Hatten av för din sunda reaktion Peter.


 169. Ett i mitt tycke utmärkt utmärkt initiativ.
  Jag har dock ett förslag om att döpa om katterna till, ”ordförande Mjaou respektive sekreterare Chou”.
  Jag hoppas att katterna inte tar illa upp!


 170. Jag har läst delar av gulag, emn jag är kommunist i alla fall. Låt gå för att appplebaum är något mer seriös än staffan skott, men hon får mig inte att ändra åsikt.


 171. ”Nu visar det sig att kommunismen är direkt ansvarig för ca 420 miljoner människors död. ”
  Källa? är du säker på att det inte är 420 miljarder förresten? för fan uppge den siffran istället!


 172. High five!


 173. Helena Palena & Hollinger: Att hjälpa folk som har för mycket pengar med att bli av med dem anser jag behjärtansvärt. Ifall ni läser innantill, så ser ni också att det är Gardells gärningar i stort som gör honom förtjänt av Pol Pot-priset, snarare än en godtycklig etikett. Även hr Englund hade kunnat ta emot Lenin-priset rakryggad, då han inte har något att skämmas för.

  Olle: Om du har belägg för att Heidenstam var nazist så tar jag mer än gärna del av dem.

  För övrigt så hävdar Jan Myrdalsällskapet att Lenin-priset delats ut sedan 1925. Men fram till 1956 hette det Stalin-priset.


 174. Helt otroligt att kulturetablisemanget fortfarande ens vill nämna Myrdal!

  En tomte mössa på den mannen är ju en skymf mot tomten!

  Vad värre är:
  http://www.rku.nu och stora delar av vänsterns partiledning sväljer ju, utan att skämmas alla vidrigheter Myrdal påstår!

  Helt otroligt!


 175. Peter Olausson,

  Eftersom du gjort klart i ditt svar att du lika entusiastiskt skulle motta Adolf Hitler-priset, skall du få mitt erkännande av konsekvensen i din fullständiga principslöhet.

  Även hr Englund hade kunnat ta emot Lenin-priset rakryggad, då han inte har något att skämmas för.

  Det är naturligtvis helt otänkbart. Men att förklara varför, för någon som, som du, lever i en bubbla av fullständig principslöhet, är nog inte möjligt.

  Hur lågt är du beredd att sjunka i din principlöshet? Räcker det med att man sticker till dig en hundring för att få utnämna dig till årets Anders Eklund? Och tycker du f.ö. att även detta eller Pol Pot-priset vore något för Peter Englund att motta? Ditt resonemang tycks bygga på att om man är ”rakryggad” så finns det ingen kostnad överhuvudtaget med en sådan negativ koppling, och då borde en hundring räcka för att det skall vara rationellt att tacka ja. Eller hur?


 176. […] sätter fingret på historielöshetens tokigheter april 9, 2009 Läser med stor behållning Peter Englunds blogginlägg om Jan Myrdals nyinstiftade Leninpris. Englund är knivskarp och sätter fingret på en av de historiska frågor som väcker livligast […]


 177. Skönt att någon reagerade över detta idiotiska pris och det faktum att någon taremot det.


 178. Att Heidenstam skulle var nazist har professor Martin Kylhammar, Linköpings universitet via sin forskning om denne diktare funnit vara en faktoid dvs en osanning som kommit i omlopp och med hälp av Bonnierpressen och andra dominerande opinionsbildare snart uppfattats som en orubblig sanning.

  Som hemläxa bör vi i fortsättningen granska extra noga (inklusive oss själva) alla de som utan faktaunderlag eller baserat på lösa rykten kastar osanningar omkring sig för att det ska stärka deras argumentation.

  ”Antisemitism” tillhör dessa glåpord som missbrukas regelmässigt – normalt utan påföljd. Att stämpla kritiker av Israels krigsbrott i Gaza som antisemiter är israellobbyns favoritmetod eftersom man då slipper diskutera sakfrågan. Ordet har i det sammanhang istället fått ett positivt innehåll.

  Nu har Peter Englund istället försökt svärta ned M Gardell genom att sammankoppla honom med Pol-Pot (guilt by association, som denna smutsiga metod brukar kallas). Vad är det egentligen som ligger bakom?

  För mig har detta barnsliga utspel gjort att jag – och säkert många med mig – inte längre har förtroende för dig i rollen som akademiens ständige sekreterare. Kommer exempelvis arabiska nobelpristagarkandidater att hanteras på ett rättvist sätt?

  Gardell har ju som religionsforskare nyanserat den bild av islam och dess olika inriktningar som västerländska media regelmässigt valt att demonisera vilket förstärkt fördomarna mot muslimerna. Är det Gardells prestation i detta avseende som retat upp dig till den milda grad? Gardell skrev också nyligen en bok om TORTYR, som var långt mer behövlig än de flesta böcker – inklusive POLTAVA.

  Du måste faktiskt förklara Dig lite tydligare Peter Englund över vad som ligger bakom urspårningen! Eller be Gardell om ursäkt, så är saken utagerad.

  Jag har tidigare haft bilden av dig via TV som en påläst, analytisk och väldigt trevlig person, som jag förstår de gärna ville ha invald i akademien eller som bästa kompis. Låt mig behålla den bilden av Dig!

  Slutligen, skulle jag gärna se att du återger akademien dess anseende som forum för vår yppersta författarelit. I nuläget saknas exempelvis flera storheter av den äldre generationen som P.O. Enquist, Lars Gustafsson – båda författare av internationellt format. Har Du någon förklaring till detta?


 179. Enda sättet att ha hedern i behåll och ta emot ett sånt pris är att använda pengarna till en upplysningskampanj om Lenins brott och diktatur, som man bör vara engagerad i i flera år eller årtionden för att folk ska förstå att man har ett äkta engagemang i frågan. Men det kommer ändå inte hjälpa när pristagarna listat i andra sammanhang i framtiden utan kommentarer.

  Och trots det ovanstående är jag tveksam till att någon seriös akademiker skulle ta emot ett Stalin- eller Hitlerpris på 1 miljon kronor, även för en upplysningskampanj.


 180. Sekreterare i skugghöljda odemokratiska organisationer som delar ut priser finansierade av vapenfabrikanter borde hålla tungan rätt i mun.

  Självklart är det en lite störd grej att skapa ett sånt här pris men inte fan innebär det att man är antidemokrat att ta emot det. Rök och speglar.
  Prisutdelningar över huvud taget är ickehändelser, jag skiter i om det är Jan Myrdalsällskapet, Peter Englund eller hans katter som delar ut det.


 181. Peter!
  Klockrent!

  (Har läst en del inlägg. Finns det ngn accepterad teori om det onekligen gåtfulla i att det alltid verkar finnas människor som är beredda att försvara mördare?)


 182. Till Peter Englund.
  OK, du hyser ett hat till den historiska personen Lenin och motiverar det med att denne utförde folkmord. Andra anser inte det och frågan bör diskuteras sakligt, speciellt så här långt efteråt, eller hur?
  I stället ger du dig till att smäda Mattias Gardell. Med påföljd att din blogg fyllts av inlägg som till merparten är mycket otäcka, en hel del måste karakteriseras som fascitiska.
  Kunde du inte insett detta som historiker och politiskt medveten, syftar på att du är f d trotskist och i tonåren FNL-are (Rätta mig om jag har fel)? Nazisterna och många resaktionärer hade ju Lenin som hatobjekt.
  Nu förskräckes jag och säkert du och dina kollegor i Sv. Akademien över denna störtflod av skit på din blogg.
  Vad kan du göra? Be Mattias Gardell om ursäkt först och rimligen gå ut med fördömanden av dina supporters värsta utbrott. Så tycker jag, Sixten Andréasson


 183. Oj så stora växlar man kan dra. Det verkar onödigt, speciellt om man inser hur lite Mattias Gardell och Lenin har gemensamt.


 184. När jag läste om Myrdalsällskapets Lenin pris och att Mattias Gardell tagit emot priset så drabbades jag av ett lätt illamående.
  Därför blev jag otroligt glad -jag skrattade faktiskt högt- när jag läste att du inrättat Pol Pott priset.
  Det är betryggande att du med ironins hjälp upplyser oss om historiens realiteter och tillrättavisar dåraktiga akademiker och gemene man.


 185. Helt rätt att ge diktaturkramaren Myrdal en rejäl känga! Fortsätt så, då blir Akademien verkligen något jätteintressant…


 186. 177 kommentarer hittils och här kanske den 178:e. Om ingen annan hinner före dvs.
  Men ändå märkligt att något så ovanligt som en sur uppstötning från Englund kan förorsaka sån uppståndelse. Och ännu märkligare att jag själv bidrar till rapandet.


 187. Citat
  ”Lenin var galen. Han var yrkesrevolutionär. Undrar var han fick alla sina pengar ifrån. Jag menar – det måste ju ha kostat skjortat att göra en revolution bara så där. Att bl a starta så många tidningar. Det som är så dyrt.

  av Helena Palena måndag, 6 april 2009 at 9:49 ”

  Well, det var kejsartyskland som finansierade Lenin till att börja med och som skickade hem honom till Ryssland. Kaiserns Tyskland kunde nog inte ha hittat på något värre tilltag för att knäcka Tsarens Ryssland.


 188. Varför inte instifta ett Ahmadinejad-pris och ge det till Andreas Malm? Det är en akademiker vars politiska naivitet mer än väl räcker till för ett sådant pris.


 189. Peter Englund, ditt civilkurage är föredömligt. Kan du inte utföra en kritisk granskning av ngn/några av Gardells böcker? En historiker som tar emot ett Leninpris bör granskas närmare…! Dvs. om historieämnets heder ska kunna hållas i gott skick. Har du övervägt att göra ngt sådant?

  Finns objektiviteten kvar inom historieämnet, drar Gardell sina grundläggande teser för långt i litteratur – kan detta med fog visas? Har du, Peter, läst honom ngt, vad anser du om dylikt?

  I vilket fall som helst, tack för inlägget.


 190. Som sagt – det blev Brainstorm på hjärnkontoren precis som man trodde – och det var väl det som var syftet – att politiskt möblera om inne i dem till förmån för KARL XII-studiernas intensifiering.

  Alltmedan securitasvakterna i grupp övermannar stökiga singularflickor och handfängslar dem mitt på ljusa dagen, i Göteborg t ex. Och polis skjuter ihjäl demonstranter lite varstans i Europa. Till och med helt oskyldiga förbipasserande riskerar få sig en omgång med batongen så dom dör, som nu senast i London.

  En sak är säker – nobelpristagarna i fortsättningen kommer nog inte att vara såna som Coetze och Pinter i alla fall (enligt träffsäkerhetskritikerna här säkert ‘usla’ författare).

  Rekommenderad läsning: ”A bad year”


 191. Yaakov: Det finns en annan professor, Göran Hägg, som fortfarande i olika sammanhang hävdar att Heidenstam var pronazist, t.o.m. nazist. Debatten om huruvida Heidenstam var nazist, pronazist eller bara allmänt tyskvänlig har länge präglats av pajkastning och begreppsförvirring, och det är svårt att ta någon av sidorna på allvar.


 192. Det finns många sorters väderlekar: ytli vaer, maksvaer, rafsvaer, gleksvaer, kald, surt vaer, stilt og rolig vaer, regn på snö, snö på regn, vedvarende kraftig regn, lave tåkeskyer med småregn, tett havtåke, mye sjö, fallvaer, fralandsvind, landröming, ramling, byget nord-nordaustlig vind med snöbyger, havsymning, sörlig havvind, skiftende vestavind, sjörokk oppover land, utfallende vind, mektig og mörke skylag, tynne skyer …
  Skrev Lars Lerin en måndag eftermiddag då det var ”skiftende vindforhold, först stigende, senere fallende temperatur” under hans vistelse på Lofoten.

  Om Englund tillika med Helena Palena och andra inläggare på denna sida skulle bemöda sig med att studera gråskalan i Lars Lerins akvareller, skulle dom kanske inte vara så kategoriska och självsäkra i sina uttalanden.

  Men, än en gång har jag offrat min heder för att delta i detta meningslösa skådespel för gallerierna.


 193. Kremlologer här försöker tolka in en svängning i Svenska Akademins utnämningspolitik i blogginlägget ovan.

  Det enda jag tror vi kan deducera är att åtminstone Peter Englund inte kommer att rösta på priskandidater som försvarar massmördande diktatorer.


 194. Tack Peter Englund för detta utmärkta initativ.

  Historielösheten måste bekämpas och ditt initiativ skapar nyttig uppmärksamhet.


 195. Jag håller med om att ett Leninpris är minst sagt moraliskt tvivelaktigt. Tyvärr inbjuer ditt resonemang – eller snarare brist på sådant – inte till någon vidare diskussion kring själva sakfrågan. Du väljer att helt plumpt ironisera över faktumet att Gardell accepterar priset, istället för att analytiskt och sakligt försöka hitta själva mekanismerna bakom det reviderade arvet från Lenin. Den här typen av ironisering, där man lyfter fram ett enskilt ansikte som ska bespottas, förminskas och hånas, är alltför vanligt förekommande i vår tids infantila debattkultur. Om du själv tar en titt på kommentarfältet här ovanför kommer du märka att många av kommentarerna består av s.k. oneliners – och det är just det som är problemet. Kvar på marken, när röken har lagt sig, ligger bara lyteskomik över redan överenskomna kulturella klichéer. Tråkigt att se dig sjunka så lågt Englund.


 196. Som flitig bloggläsare och före detta administrator för snitsarens blogg har jag ofta konstaterat att antalet kommentarer sällan står i proportion till kvaliteten på blogginläggen. Nog brukar Peter Englund skriva betydligt intressantare än så här.


 197. Tyvärr är inte M/Lenin-priset en typisk komisk provokation av Myrdal. Lenin och konsekvenserna för miljontals människor är bedrövlig. Bortsett från Myrdals färg kanske Hitlerpriset kommer snart från Myrdal.


 198. Nemokrati. Så att ironisera över Mattias Gardells horeri är liktydigt med att stödja en intensifiering av Kalledussin-studier. Dina slutsatser är helt fantastiska.
  I det här fallet så betyder fantastiska inte nödvändigtvis nåt positivt.


 199. Som tillförordnad administrator för snitsarens blogg kan undertecknad läsa Asgams kommentar ovan, innan den granskats och godkänts för publicering.

  Även en enkel butler tycker sig ha gjort samma iakttagelse som Asgam och snitsaren själv nickar instämmande från sin bädd. Han har med viss möda läst igenom alla 199 kommentarerna nerifrån och upp, dessvärre före själva inlägget, varför hans förväntningar på detta drivits allt högre ju mer han läst. Hyllningar som ”sjukt roligt”, ”lysande sarkasm”, ”fullständigt brilliant”, ”det bästa som hänt svenskt kulturliv i år” lovar mycket, men även ett fåtal kritiska omdömen i stil med ”trams”, ”ovärdigt” eller ”en pajas till historiker” skapar förhoppningar om något utöver det vanliga.

  Snitsaren, som varje morgon kläcker ur sig dussinet briljantare och roligare idéer och även kan vara nog så tramsig, när den andan faller på, blev naturligtvis besviken, och när vi frågar vad han tycker om Peter Englunds blogginlägg, tittar han bara sorgset på oss. Som den människokännare han är, förstår han, att Peter Englund aldrig haft anspråk på att ha skrivit något särskilt märkvärdigt.


 200. Svante Blomqvist: Bemöda dig inte. Jag vet att svart och vitt är hårda kontraster. Och jag vet hur det måste kännas att vara så hungrig att man blir kannibal. Så hungriga var människorna i Sovjets kornbod. Dom åt varandra. Det fanns inga korn kvar eftersom Lenins röda hejdukar åt upp även utsädet mitt framför ögonen på dom fattiga stackars människorna! Där har du själva essensen i kommunismens ideologi.

  Vad Lars Lerins väderkavalkad har med detta att göra kan man undra. Jag målar också och får fram hur många nyanser som helst. Men det går mycket lättare om inte magen svider av hunger.


 201. Till Peter Englund.
  Du beskyller Mattias Gardell för vara naiv och historielös. Men det faller tillbaka på dig själv.
  Tillsammans med wilhelm Agrell och olyckan Jesús Alcalá bildade du Sarajevolistan som det skulle röstas på i ett svenskt val.
  I Irak rapporterade du till Expressen som inbäddad journalist. Först för två år sen fördömde du USA:s krig där som orättfärdigt(artikel i DN) När jag på din blogg nämnde USA:s angreppskrig mot Indokina, svarade du att det inte var ett angreppskrig. USA gled mer och mer in Ovilligt?) i ett inbördeskrig i Sydvietnam. Har inte sett att du fördömt USA:s krig och ockupation i Afghanistan.
  Nej, det är du som är naiv och historielös, inte Mattias Gardell.


 202. Det var länge sedan jag läste så mycket fördomar, osakliga och löjliga påhopp på enskilda personer, anakronismer och påståenden med mera. Somliga är rent av osmakliga och fräcka (vilket inte är något att vara stolt över). Kränkningar och sarkasmer på löpande band (vilket inte leder till något konstruktivt). Varför reagerar vissa så osakligt? Jag tycker att man, om man nu talar om ”massmord” och ”diktatorer” med mera, lyfta fram fler exempel angående dessa. Varför ta parti? Ett ensidigt ”vi” och ”dem” hela tiden. Kom igen! Höj diskussionsnivån! Å andra sidan, exempel på typiskt svensk ”debatt”. Smutkastningar och snabba förolämpningar, utan eftertankar… Jag anser att Gardells böcker är värda ett MVG! De gör skillnad och påverkar på djupet. Svenska avundsjukan gör sig…


 203. Ett inlägg ovan säger följande: /…/ ”Historielösheten måste bekämpas och ditt initiativ skapar nyttig uppmärksamhet.”

  Visst, helt rätt, men man måste då medvetet läsa och arbeta metodiskt och med öppna sinnen (kanske rent av nyttja fenomenologi och/eller hermeneutik med flera andra metoder) om man skall komma till insikt om något (i det här fallet ämnet Lenin). Dessutom bör man läsa brett och även det man inte själv brukar förespråka (eller det man inte ens vet om att det finns att läsa, p g a att man gjort ett dåligt initialt arbete.

  Läs, frivilligt, Lars T. Lih’s ”Lenin Rediscovered
  What Is to Be Done? in Context” från 2006. Utgiven av Brill, UK. Följande står att läsa om volymen, som består av mer än 800 sidor:

  ”This substantial new commentary, based on contemporary Russian- and German-language sources, provides hitherto unavailable contextual information that undermines these views and shows how Lenin’s argument rests squarely on an optimistic confidence in the workers’ revolutionary inclinations and on his admiration of German Social Democracy in particular. Lenin’s outlook cannot be understood, Lih claims here, outside the context of international Social Democracy, the disputes within Russian Social Democracy and the institutions of the revolutionary underground.
  The new translation focuses attention on hard-to-translate key terms. This study raises new and unsettling questions about the legacy of Marx, Bolshevism as a historical force, and the course of Soviet history, but, most of all, it will revolutionise the conventional interpretations of Lenin.” (Källa: Brill’s hemsida på nätet)

  Läs boken, och Gardells böcker (de tu som det talas mest om just nu), och återkom sedan med sakliga kommentarer och relevant kritik. För somliga blir detta en chock, att behöva läsa, anstränga sig, vara medvetet självkritisk och försöka frigöra sig från fördomar och tolka självständigt, oberoende av vad andra sagt innan, som inte har läst eller utfört något större tankearbete. Kom igen…, anta utmaningen!


 204. Mycket bra initiativ att med humor sätta fingret på vänsterns fullständigt vansinniga historiebeskrivning. Att dra ner byxorna på dessa politiska idioter är helt sanslöst kul! Enda problemet är väl att designa skottsäkra västar åt katterna…


 205. Svante Blomqvist! Kom tillbaka, allt är förlåtet! Undertecknat alla dina vänner på Säters fasta paviljong.


 206. ‘horeri’ – jag tycker man kunde kanske hyfsa upp vokabulären lite – det är ”skitår”, ”kängor åt vänster” och ”horeri” m m m m m m för att inte tala om djuranalogierna inom poliskåren.

  Vad jag försöker säga är att alla utspel sker i en specifik kontext som givetvis alla är medvetna om – och som det ser ut nu så kommer SD in i riksdagen – och dom sjunger nazistballader på sina möten, enligt uppgift.


 207. Till P. Englund

  ”någon akademiker som är än mer naiv och historielös”

  Syftar dessa ord enkom på att Gardell tagit emot priset, eller är det även ett underkännande av hans arbete som religionshistoriker? Kritik av att han har mottagit priset är naturligtvis berättigad, men uppfattningarna i en del kommentarer ovan som underkänner Gardells litterära verk delar jag inte.


 208. Svagt och ovärdigt att ge sig Gardell för ett pris som instiftat av Myrdal. Innebär detta att Englund ställer sig bakom allt som svenska monarkin gjort eftersom han sitter i akademin.

  Kan bara se detta som ytterligare ett bevis på att makt korrumperar oavsett om det är finansman, fackpamp eller akademiker.

  Jag hade verkligen högre tankar om Englund


 209. Nu vet vi det. Om en författarcelibritet och bloggare som Peter Englund gör en ironisk politisk kommentar så kommer han att få både burop och applåder. Jag tror att han kan stå ut med att leninkramare och anhängare av islamism blir ilskna. Han gör väl som de flesta av oss läsare – scrollar över de mest korkade inläggen. Mitt tips är ändå att det nog dröjer innan vi får se en liknande politisk ironi från Peter.


 210. Re: Asgam.

  Kan det bli mer intressant än så här? Att diskutera huruvida Sverige bör befolkas av ytterligare människor som hyllar massmord, statsterror och allmänt – för att inte säga särskilt – lidande?

  Vilken fråga förutom kärleken är viktigast att diskutera; hur vi på bästa sätt minskar lidandet i världen genom att BLAND ANNAT bekämpa kommunism, leninism, marxism, socialism, stalinism och andra former av -ismer som förpestar jordklotet och minskar kärleken?

  Jag bara undrar. Vad är egentligen viktigare än detta? Svara gärna på det.

  Och – för övrigt – vem är du att avgöra det när du inte ens orkar skriva varför du inte gillar PE:s inlägg. Stackare som orkar klaga men inte orkar säga varför. Måste vara jobbigt att vara människa?!


 211. Englund, Vad billig du aer. Du aer inte vaerd stolen du sitter pa. Akademins sek. ska inte betee sig pa detta saett. Du har visat bara en kackalack beteende! FY pae dig!


 212. Efter 11 september invaderade Mattias Gardell studiosoffan i egenskap av religionshistoriker och sköt av den största offemtliga utlösningen någonsin i Sverige för att skyskraporna föll och människor dog.

  Som många skriver här, vem är han? Jo,bara en ****** anarkist, om än i akademisk skepnad som religionshistoriker.

  Han förtjänar verkligen Pol Potpriset. Äntligen någon!


 213. Till ”Klocktornet” – kommunism, leninism, marxism, socialism, stalinism och andra former av -ismer som förpestar jordklotet och minskar kärleken?

  Just nu – med tanke på de våldsamma politiska klimatförändringarna – tycker jag det är ganska angeläget att koncentrera sig på att bekämpa följande -ismer:

  1. Nazism.
  2. Rasism.
  3. Fascism.


 214. Till ”Nemokrati”- Jag håller med dig att det är bra att koncentrera sig på att bekämpa de ismerna som orsakar störst problem.
  Och de torde väl vara: 1. Rasism -alla hatdemonstrationer mot judar och islamisternas rasism mot alla icke-muslimer talar väl sitt tydliga språk. Apartheiden i våra badhus är ju ingen bra början heller.
  2. Fascism- ja Islamofascisterna bör ju givetvis bekämpas.
  3.Nazism och kommunism och all övrig antidemokratisk dynga.


 215. Kära Klocktorn !
  Du ber mig svara på om det finns någon viktigare fråga än ”att på bästa sätt minska lidandet i världen”. Samtidigt frågar du mig: ”Vem är du att avgöra det”.

  Ja, vem är jag att avgöra det?

  ”Att på bästa sätt minska lidandet i världen” och ”bekämpa -ismer som förpestar jordklotet och minskar kärleken” låter i mina öra som viktiga frågor. Peter Englund har också skrivit om sådant många gånger, och då (som jag vågade antyda) ”betydligt intressantare än så här”. Det betyder inte att hans inlägg var ointressant eller att jag (som du skriver) inte gillar det, bara att det inte riktigt motsvarade de 200, i huvudsak översvallande berömmande, kommentarerna. Hade det inte varit för dem, hade jag bara tänkt: ”Jaha”.

  Ett Jan Myrdal-sällskap, som delar ut ett Leninpris är väl närmast en nyhet som talar för sig själv. Det låter som ett aprilskämt och är som sådan svårt att överträffa med satir, ty alla dörrar är redan vidöppna. När Peter Englund instiftar ett Pol Pot-pris, så är det i mina öron (och som min vän Butlern också antytt) varken ”ovärdigt” och ”pajasaktigt” eller ”sjukt roligt”, ”fullständigt briljant” och absolut inte ”det bästa som hänt svenskt kulturliv i år”. Det är helt enkelt förutsägbart och oförargligt, och som min vän snitsaren förstår, så har Peter Englund heller aldrig haft pretetioner på att ha skrivit något av sina briljantare inlägg.

  Ett tungviktigt inlägg om Lenins brott och Mattias Gardells författarskap hade garanterat inte genererat mer än 50 kommentarer, och häri hittar du förklaringen till mina höjda ögonbryn.

  Med detta svar har jag möjligen även undanröjt skälet till att du beklagar mitt liv som människa.

  Alexandria 14 april 2009.


 216. Men, Asgam, om inte Englund och hans katter instiftat sitt pris, hade hans blogginlägg inte uppmärksammats av massmedia och hur många hade då läst hans åsikter? Snitsaren vet av erfarenhet att varken tung information eller briljant ironi går hem bland människorna.


 217. Ja, Butlern, nog så sant!!

  Utan dina och mina korta kommentarer under detta välbesökta blogginlägg hade vi inte fått dessa minuter i rampljuset och de extra besökare härifrån, som tack vare oss hittat till snitsaren blogg, hade även fortsättningsvis levat i okunskap om denna.

  Snitsarens blogg må vara mycket smal och svåruppskattad, men på den slipper man i alla fall vänta i evigheter på att få sina kommentarer godkända. Där liksom på de flesta bloggar gäller regeln: ”En gång godkänd som kommentator – alltid godkänd”. Olämpliga kommentarer kan alltid raderas ändå i efterhand.


 218. Ja, Asgam, jag förstår inte heller Englunds tanke med detta system. Om han ändå måste läsa igenom varje kommentar för att godkänna den, kan han ju lika gärna göra det efter ett automatiskt godkännande och i stället vid behov radera då. Med detta otympliga system riskerar kommentarer att gå förbi varandra. Att Peter Englund skulle orka svara på alla tvåhundra kommentarerna ovan är att begära för mycket, men ett svar på denna borde ha allmänt intresse.


 219. Till Klocktornets och Nemokratis listor över -ismer att bekämpa, vill jag, med särskild udd riktad mot den citerade snitsaren, lägga ”snobbism”.


 220. Jag kan omöjligen tänka mig att min gamla kattgubbe röstade för. Juryn måste ha varit oenig.


 221. Det är obegripligt hur Peter Englund kan hylla massmördaren Pol Pot med ett pris i dennes namn. Englund borde se dokumentärfilmen ”The Killing Fields”, så han inser de röda khmerernas illdåd. Hur historielös får man bli?


 222. Per Ahlmark deltog en gång i en vanlig lättviktig kortintervju, där det bland frågor om älsklingsrätt, senast sedda film och liknande även undrades vad han ”avskydde mest”, varvid han svarade: ”Folkmord”. Då skrattade snitsaren.

  Stor humor är ofta oavsiktlig, men där man märker avsikten, blir man förstämd, som Runeberg säger.


 223. Det här med snobbism kan jag hålla med om då dessa herrar ‘Asgam’ m fl skyler över sin innehållslöshet härmed.

  Vad jag förstår har diskussionen fastnat i att folk till höger undviker att gå i svaromål om högerregimers illdåd och ivrigt går till angrepp mot ‘världskommunismens’ och underförstår att folk till vänster har samma mentalitet, medan så oftast inte är fallet (åtminstone inte nu längre) då många gjort upp med detta, om de någonsin lidit av någon lojalitet av den typen. Kommunismen i Sverige har också stått under socialdemokratisk repressiv kontroll – medelst angiveri, Storsienläger under kriget, IB-affär osv.

  Men vad jag tycker är att vi i Sverige aldrig gjort upp med nazismen på allvar.

  Det är fortfarande en öm tå.

  Därför ser det ut som det gör också – både inom S/M.


 224. Jag tänker på rasbiologi, tvångssteriliseringar, och annan ‘social ingenjörskonst’ av snusbrun art – hela socialdarwinismkittet med ursprung i 1860-talets kulturradikalism vilket ledde fram till dylika ‘innovationer’.


 225. Ha ha ha! ”Dessa herrar Asgam med flera skyler över sin innehållslöshet”. Där fick ni så ni teg va!


 226. Asgam får svara för sig själv, men det är sant att en enkel butler inte har mycket att komma med i politiska frågor. Han vaktar sin tunga likt butlern i boken och filmen ”Återstoden av dagen” (När den nazistvänlige lorden där inför ett förfriskat sällskap likasinnade, för att demonstrera den enkla människans oförmåga att överblicka komplicerade politiska samband, ytterst ifrågasättande värdet av demokrati, ställer några frågor till butlern, svarar denne entonigt ”Tyvärr Sir, jag kan inte stå till tjänst i denna fråga”).

  Min egen herre, snitsaren är dock inte nazistvänlig utan en humanist ut i fingertopparna. Hans blogg sysslar visserligen inte mycket med politik, men är för den skull långt ifrån innehållslös. På tal om hemskheter under sovjettiden, ber snitsaren mig försynt fråga Peter Englund om han känner till och eventuellt vet mer om denna historia:

  http://snitsaren.wordpress.com/2009/01/16/stepanovs-olycksbroder-2/

  Många kommentatorer här ovan säger sig också vara kunniga i Sovjetunionens historia. Kanske någon av dem kan hjälpa snitsaren.


 227. Jag skäms att det finns människor i detta land med åsikter som Sixtens och Yakovs. Det är en skam att detta land inte lyckats få er till att bli demokrater utan istället diktaturens hejdukar som ser rött så fort någon kritiserar era stora ledare, som Stalin, Lenin, Mao och Kim Il Sung för att bara nämna några av mördarna.

  Att ni ännu 2009 (!) framhärdar i att ge er på någon som står upp för demokratiens värden MOT diktaturen och MOT de mörkerkrafter som försvarar denna. Och ja, där kan även MG inräknas.

  Re: Asgam.
  Jaså, det är där skon klämmer? Att hans inlägg var så ointressant att du underkänner den svallvåg av kommentarer som följer härefter. Problemet är att din förväntansnivå motsvaras inte av ditt sätt att argumentera; du driver kontrafaktisk argumentering. Du anser en ”tungviktigt inlägg” (återigen du kategoriserar såsom Stalin gjorde med meningsfränder och motståndare) skulle inte ha lett till något. HUR I HELA HUNDAN VET DU DET? Nej, du vet inte. Det enda du gör är att bidra till exakt noll i såväl diskussionen som i frågan om inlägget som sådant är något att ha. Din åsikt får du absolut ha – men du lyckas inte ens med ett enda kommatecken beskriva på vilket sätt inlägget inte motsvarar DINA förväntningar.

  Min egen lilla tes är att du bara är här för att kasta grus i maskineriet (ibland är det viktigt att göra det och ibland är det bara för att jävlas). Jag är inte riktigt säker på vad du är ute efter eftersom du inte uttrycker varför du tycker som du gör – men lutar definitivt åt det senare, till dess att du lyckas prestera ett svar som faktiskt uttrycker varför.

  Gällande Jan Myrdal-sällskapet och Leninpriset att det skulle tala för sig själv får du allt ta och backa på tiofalt. Hade det inte varit för PE blogginlägg hade hela frågan varit medialt död eftersom våra vänstervridna kulturredaktioner tillsett att frågan inte skall reporteras om och att de totalitära krafterna hade kunnat fortsätta verka i sina mörka rum – MG ABSOLUT inberäknad.

  Nu har PE dragit MG ur mörkret och ställt honom vid det offentliga skranket och det anser du vara en av hans mindre bra inlägg? Ja, jösses – antingen är dina krav gudomligt stora eller så förstår du inte vad PE har åstadkommit och fortsätter att åstadkomma.

  Det är tragiskt att du inte förmår se skillnaden på blogginlägg som gör skillnad och de som inte gör det. PE blogginlägg är utan tvekan detta decenniums medialt förmodligen viktigaste blogginlägg och det avfärdar du med att det inte är seriöst. Snacka om oseriöst svar.

  Meningslösheten har tagit nya – högst oväntade – vägar och det är tragiskt att du satt dig på en så makalöst hög häst. Synd att du trillade av innan du ens kommit iväg. Det måste efter ditt svar vara synnerligen besvärligt att leva eftersom du inte ens bevärdigar mig med ett konkret svar. Och om nu svaret inte finns (vilket är fullt möjligt men kanske inte helt sannolikt) då tror jag i min offantliga enfald att ditt inlägg tyvärr inte ens är nödvändigt.

  Re: Nemokrati.
  De ismer som dödat och skapat mest elände i världshistorien är de som jag nämnde. Det innebär inte att man även skall bekämpa andra eländesideologier men man bör nog sikta på att ta bekämpa antingen där man har störst chans att göra skillnad alternativt mot den ideologi som gör störst skada. Och där ”vinner” (i brist på bättre term) de tidigare ismerna tyvärr överlägset över fascism, nazism och rasism. Det är dock ingen tävling men att PE så tydligt tar strid mot dessa är välgörande. Det behövs fler i den offentliga debatten som visar vägen mot de skadliga ideologierna. Offentliga förkämpar mot n, f och r saknas sannerligen inte – men i kampen mot socialism et cetera finns det tyvärr alltför få i detta land.


 228. Svar till sign Rolf 9 apr: kunde inte uttrycka det bättre själv. Andreas Malm måste vara det dumnaivaste djur som fått en bok publicerad på länge. Ahmadinejad-priset till honom och Osama Kassir-priset också (som vi i Sverige släppte efter bara 10 mån) Stora feghetspriset till oss själva. Man måste kunna få kritisera konstiga sekter och humbugreligioner och s.k. ”heliga böcker”


 229. Nemokrati: I Sverige får vi inte göra upp med kommunismen. Denna -ism kom före Hitler. Vi kanske ska börja med att klämma ur varet i denna böld innan vi gör något annat. Riktigt gå till roten med det onda. Men, vi har ju ett historikerupprop i Sverige som inte vill det. Känner du till det?
  Och förresten – var tog Per Ahlmarks hets mot genociden vägen i media?


 230. Herregud, vad jag skrattade när jag läste om ditt pris. Det här är politisk satir i toppklass!


 231. […] Underbart inlägg: “Gardell får Pol Pot-priset!” […]


 232. […] de ha en utplånlig effekt på varandra istället för att införlivas. Man kan inte ställa upp folkmord för exekution och blunda för andra. Denna antingen-eller-filosofi är till sin natur inhumant polemisk och tar […]Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: