h1

Bokinistbesök

lördag, 25 april 2009

Uppsala har många goda sidor, och av dem är bokinisterna nere vid Fyrisån. De är ett slags miniatyrversion av Les Bouquinistes som står att finna på Paris vänstra strand, och precis som hos sina franska förebilder går det mesta i bokväg att finna där. Och till bra priser. Dessutom är de ett ofelbart vårtecken.

bokinist1

Idag besökte jag bokinisterna för första gången i år. Trots att där bara fanns två gick jag ändå därifrån med två kassar böcker. Det jag köpte var

  • Jean Cocteau: ”De förskräckliga barnen” – Första skottet i ungdomsrevolten?
  • Kurt Hünninghaus: ”Bilens fantastiska historia” – Gillar sådan här blandning av teknik- och kulturhistoria.
  • Alice B Toklas: ”Kokbok” – hennes recept på Sacher Torte verkar ustökt.
  • Peter Blake: ”Le Corbusier – Architecture and Form” – har alltid ångrat att jag ej läst arkitekturhistoria.
  • Max Hastings ”Harmageddon – Slaget om Tyskland 1944-45” – Torgny Lindgren har rekommenderat den.
  • Stig Dagerman: ”Tusen år hos Gud” – det enda Dagerman hann skriva av sin planerade roman om Almqvist.
  • Alan Moorehead: ”Ödesdigert möte – Kaptens Cooks resa till Tahiti, Australien, Antarktis”.
  • Aristoteles: ”Om diktkonsten” – har jag givetvis redan, men kunde inte låta bli.
  • Staffan Söderblom: ”Harry Martinson” – kan man ha för många biografier?
  • Frank Arnau: ”Konstförfalskning” – har inte Carl Johan Vallgren läst den här boken, noga, skall jag äta upp min basker.
  • Wolfgang Hildesheimer: ”Falska fåglars paradis” – har varit svag för honom sedan hans ”Marbot”.
  • Bruce Chatwin & Paul Theroux: ”Åter till Patagonien” – har jag tänkt ge bort till en god vän.
  • Germund Michanek: ”Svenska Akademien i skämtbilder” – hur kan jag motstå en sådan titel?
  • Günter Grass: ”Blecktrumman” – har skam till sägandes bara sett filmen, som för övrigt är väldigt bra.

Och allt detta kostade mig bara 320 kronor. Lysande.

I en av lådorna hittade jag ett inbundat exemplar av ”Ofredsår”, men noterade, aningen surt, att den såldes för bara 30 kronor. Jag signerade den genast, i förhoppningen att det skall höja värdet med åtminstone en tia.

42 kommentarer

  1. Finns väl ingenting som får en att känna sig mera rik än när man går hem med en kasse bokfynd! Men vad i hela fridens namn är det som gör att man köper en bok till, av något man redan har? Jag vet, jag gör likadant. Bra att ha? Kan ge bort? Den gamla kan gå sönder? Märkligt!

    Jag önskar dig en skön, sista aprilhelg!


  2. Tycker jag har varit extremt mycket i Uppsala, men denna bokskatt har helt gått mig förbi! Det enda liknande jag har sett är loppisen på Vaksala torg. Din redovisning av dina bokkap tyder dock på att Fyrisån verkar hålla betydligt högre klass än Vaksala. (Reservation: de bästa köpen dyker alltid upp i de mest oväntade sammanhangen…)

    För övrigt tycker jag att antikvariatdöden inte verkar ha slagit lika hårt i Uppsala än vad den har gjort i Stockholm. Kanske har det att göra med att Uppsala är en universitetsstad, kanske inte.


  3. Jag tror att om man skulle skicka med blogginlägget stiger värdet på ”Ofredsår” ytterligare en bit.


  4. Tips: gå dit nästa lördag. Den signerade boken finns i en av lådorna från Ola Engs antikvariat. 🙂

    På Vaksalatorg hittar men mest en massa tummade bestsellers från 80-talet med skrikiga omslag, samt den vanliga röran av halvkackiga svenska deckare. Nej, det är bokinisterna som gäller. Kvalitén där är – som jag försökte visa – mycket hög!

    Att köpa sådana böcker som man redan har är lite irrationellt, jag vet. För det mesta är det med baktanken att ge bort dem, även om man vid inköpstillfället inte vet till vem…


  5. Jag tänker på, hur jag snubblar över en hel värld av litteratur, dock glömd, när jag besöker antikvariat. En gång hittade jag Stina Aronssson på ett sådant ställe. Hon bångade mig ”Hitom himlen” och klubbade mig mot ”Polarstjärnan”. Bara för jag snubblade vid ett antikvariat. Dammigt, jävligt och ute! Väldigt ute. Egentligen helt ute! (Läs på Söder utanför Åhlens och bokstånd)

    Aristoteles, jo, det måste man köpa. Tycker jag definitivt. Även om man redan har det hemma! JO!


  6. Nej, man kan inte få för många biografier!
    Blecktrumman är fantastiskt bra! Men ganska lång…Och synnerligen humoristisk.
    M v h Mohikanen.


  7. Om ”Ofredsår” kunde komma ut på ljudbok så skulle jag köpa den direkt!

    Men jag får väl tacka för att din senaste bok kommer ut på ljudbok! Blev mycket glad över det. Det blir fint att ha en ljudbok om första världskriget i min samling. Tack och bock!!!


  8. Hej,

    Jag vill bara tacka för en fantastiskt bra hemsida och då framför allt för att jag fick möjligheten att läsa texten om pionjärplutonen i Bosnien och Spegelscener. Jag har själv gjort utlandstjänst och facineras av din förmåga att beskriva det livet och arbetet på ett sådant sätt att det stämmer med hur många av oss uppfattar det. Det är något jag sällan upplever hos människor vilka själv inte varit involverade. En stor eloge för det!


  9. Jag såg dig på Carolina härom dagen. Om jag tar med min nyinköpta ”Stridens skönhet och sorg” varje dag, får jag då din tillåtelse att fråga dig om en signering om jag skulle se dig där igen?


  10. Jag är – som kanske gick att ana av inlägget ovan – en mycket signeringsvillig man. Alltså: skriver gärna i din bok om vi skulle råka på varandra.


  11. Hi hi – det finns inte något som väcker mitt intresse som de där papperlådorna, gärna bananlådor, med ryggarna läsbara, och med lite tur, en aningens bara – hitta just en signatur av författaren, gärna med tillägget – till vännen från xxx – då undrar jag genast vad som hänt med vänskapen och hur boken hamnat i en låda och till priset av några fjuttiga kronor. Jag har hittat en hel del litteratur där min pappa, farfar och farfarsfar synts som nedtecknade historiefigurer, och till det blygsamma priset … Allt gott Herr Englund! Anne-Marie Körling


  12. ..går og fundere på det bedste sättet att bli av med en massa böcker i kälderen, som er oåtkomliga. Tänkte ge bort dem på något vis. Kommer til at tænke på en dansk forfatter, som i sine sidste år gjorde et levebrød ud af at finde dyrgriber i lådorna och sälja – jeg ved ikke om det var selvsamme person som gik og stak sine egne, af ham selv forfattede men usælgelige! – bøger ind i kasser på gaden. Læste i unge år en artikel af en bogsamler, og hans kvaler med at skille sig af med bøgerne, da de tog magten fra ham – det er vist der, jeg nu selv er. Biblioteket stempler det uhyggelige ord ”kasseret” i de bøger, jeg køber for sølle fem kroner, f.eks. en bog om Picassos skulpturer, som antikvarisk ikke fås under 300 kroner. Jeg noterer da gerne, hvilken dag indgik i min samling1 🙂 I de bøger jeg nødtvunget skiller mig af med, skal der stå: ”Med glæde givet videre til en interesseret læser – per-olof.dk”


  13. Man kan även göra som Stephen King, och signera sina böcker i nyskick.

    http://www.abc.net.au/news/stories/2007/08/16/2006725.htm


  14. Jo, jag har faktiskt haft några sådana här ”spontansigneringar”. Även vad gäller senaste boken.

    För det mesta reagerar folket i bokhandeln mycket positivt. Andra är lite mer, tja, garderade.

    Gick i höstas in för att signera några ex av senaste boken i Studentbokhandeln här i Uppsala, och kvinnan tog fram fyra böcker och jag skrev i dem. Sedan sade jag att jag visst kunde skriva i fler, när jag ändå var där. Hon sade bara, vänligt men lite stramt, att det räckte bra så här. Hennes tro på försäljningspotentialen hos ”Stridens skönhet och sorg” var med andra ord rätt måttlig.


  15. Förstår att dr Englund också hade annat för sig i lördags:

    http://www.dixikon.se/blog/index.php/merete-mazzarella/jag-tankte-pa/

    Undrar också vad Gustav III skulle ha tänkt! 😉


  16. Harmageddon är bra. 🙂 S


  17. de där gubbarna verkar ha nån skruvade ovilja mot att tjäna pengar. jag hittade bl.a en oläst i brokiga blads vatten för 30 spänn i en av de där lådorna.


  18. Erkänn att du signerade boken med baktanken att komma tillbaka på lördag för att se om den gått åt. =)

    Fast du kan nog ta lätt på antikvariatsödet. Dina böcker är ju helt enkelt spridda i så stora upplagor att de ofta måste finnas i dödsbon där de historieintresserade arvingarna redan har egna exemplar etc.

    U.J.


  19. Jag hittade faktiskt ett signerat exemplar av just Ofredsår på antikvariat Röda rummet här i Uppsala för några månader sedan. Jag köpte dock inte boken eftersom jag redan hade den.

    Kommer tyvärr inte ihåg om den kostade mer än de osignerade exemplaren, annars kunde du fått veta andrahandsvärdet på signaturen.


  20. Lite läskigt detta. Vill nog inte veta vad den hade för pris. Låt mig drömma ännu en liten stund… 😉


  21. Boklådor kan användas till mycket. Pocketshopen på Stockholms central till exempel.
    Hade besök förra veckan av kompis från Östersund. Han tog tåget hem i lördags men kom på att han hade ett sjudagarskort för tunnelbanan som gäller till och med onsdag denna vecka.
    Att kasta mat eller tunnelbanebiljetter är som bekant en dödssynd i Jämtland. Så vad gör han?
    Lägger kortet i en av böckerna i Pocketshop, messar mig och berättar i vilken.
    Cyklar ner i eftermiddag och hämtar det. Även om jag inte behöver det finns det säkert någon kamrat som skulle vilja ha det.


  22. Tog en titt på antikvariat.net; ”Stridens…” fanns såväl osignerad som signerad, och faktiskt gick den senare för en femma *mindre* än en osignerad.


  23. Ouch! Så genom att signera den där boken sänkte jag snarare dess värde med en femma? Död var är din udd?


  24. ..jeg vil angive nogle trøstemuligheder:

    1. Den signerede bog var med kaffepletter eller dylikt!

    2. Antikvarboghanleren havde arbejdet så hurtigt, at han ikke så, at det var forfattersignatur, men troede det blot var en gammel ejersignatur, og det trækker almindeligvis ned.

    3. Antikvarboghandleren har en ung medhjælp, som ikke kan læse håndskrift.


  25. Jag kommer ihåg när I B Singer fick Nobelpriset i litteratur. Det var kö långt ut på gatan när han skulle signera sina böcker på Gleerups.
    Litet skryt bara… 🙂
    M v h Mohikanen.


  26. Oj, jag menar i Lund, alltså. Bodde där då…


  27. Kapten Cooks resa. – En annan resenär som är aktuell i år är Darwin.Hans trevliga reseskildring från Beagel är ytterst läsvärd. Speciellt facinerande är hans beskrivningar av de människor han mötte.


  28. Jag har nog aldrig reflekterat över att det skulle vara konstigt att hitta signerade böcker på antikvariat men jag tyckte riktigt synd om Hjalmar Gullberg när jag hittade det här: http://101ord.blogspot.com/2007/11/stackars-hjalmar.html

    För er som inte idds klicka var det en annons på antikvariat.net:

    PERRAULT, CHARLES: Gåsmors sagor. På svenska och med en saga om sagoberättaren av Hjalmar Gullberg. Norstedts 1955. Liten 8:o. 129, (2) s. Häftad. Delvis ouppskuren. Dedikation ”Margit Abenius från vännen sagoövers. 1955”. Ett par små fläckar på ryggen.

    Vännen hade alltså inte ens orkat sprätta upp boken. (Det är en rätt tunn och charmerande volym).

    U.J.


  29. Ett ställe där man också kan göra bokfynd är på Röda Korsets försäljningsställen. Så länge inte bokförsäljaren går med på att pruta på priset för att någon klottrat i boken när du dedicerat är det väl rätt OK i alla fall… Skämt åsido, i fortsättningen skall jag leta efter dedikationer i alla böcker på Röda Korset och på loppis!


  30. […] att Peter Englund varit ute och handlat böcker. Samma dag, nu i helgen som gick, gjorde jag ännu en brutal […]


  31. Nå, fanns boken kvar i lördags?
    Fast den frågan är nog felställd. Om bokinisterna har lite koll svarade de givetvis på den här reklamen genom att ta med allt vad de hade av Peter Englund i allmänhet och Ofredsår i synnerhet till nästa försäljning, vissa om att där skulle dyka upp folk som letade efter det.

    U.J.


  32. Läste precis Stridens Skönhet etc. Kanonbra! (no pun intended) Läsningen gjorde bl.a. att jag återigen kände behov av att få läsa mer om historia från senare delen 1800-talet och början av 1900-talet. Framförallt svensk och europeisk historia. Boktips?


  33. Finns Bok-Vickes antikvariat kvar? (hette han så??)
    Vi som läste i Uppsala i slutet på 60-talet minns detta original.


  34. Barbara W Tuchman: ”Det stolta tornet”. En amerikansk Peter Englund.


  35. Efter ”Stridens” tog jag och läste om första världskriget som det brukar beskrivas – von oben, med arméer och kårer men sällan så små enheter som divisioner. Mycket märklig känsla eftersom likheterna till synes var så få, så få; som vore det två helt olika krig.


  36. Som uppvuxen på 80/90 talen är det märkligt hur lite jag visste (eller eg: vet) om händelserna som ledde upp till 1914 och vad som skedde därefter. Efterspelet har man ju fått bevittna. Jag gick i gymnasiet när kriget i Bosnien började – ändå aldrig ett ord i någon undervisning om balkankriget eller ens om osmanska väldets delning. Hade ju varit minst sagt relevant inte minst just då. Likaså ingenting om bakgrunden till palestinakonfliken. Desto mer intressant att läsa nu. För övrigt anser jag att Brev Från Nollpunkten borde vara helt obligatorisk läsning för alla gymnasister i Sverige.


  37. Jag rekommenderar JOLOs trilogi om första värlskriget: 1914, Den okände soldaten och Slitna fanor. Jag tycker den fångar tiden på ett fantastiskt sätt och den introducerade mig till tidsperioden för många år sedan. Den håller än.


  38. Verkligen klass på böckerna i de boklådorna… Jag bor inte själv i Uppsala så jag kan inte ”fajtas” om signerade Ofredsår…men skall i alla fall uppsöka boklådor varhelst jag stöter på dom. Jag har alltid trott att det var ”skräp” om man nu överhuvudtaget kan säga ”skräp” om någon bok överhuvudtaget… som såldes för en tia… 🙂


  39. Vilka tider brukar bokinisterna stå där? Är det bara på lördagar? Jag tycker alltid att jag lyckas missa dem. Och på Vaksala torg är det verkligen inte späckat med bra böcker. Jag har aldrig sett så många Sidney Sheldon på en dag.


  40. Det är bara på lördagar. Som sagt: glöm Vaksalatorg om du är ute efter böcker, men missa INTE bokinisterna. Hälsa gärna från mig!


  41. Min inbundna Ofredsår kom bort efter utlåning vilket irriterade mig så mtk att jag beställde ny på nätet. Fick en pocketversion som nu är vattenskadad..

    Så jag får ta o åka till uppsala kanske, det verkar som man kan bokfynda mer där än här 🙂


  42. Var inne på en räd på antikvariaten i Lund i helgen. Jag var främst ute efter Kitty-böcker, som min dotter börjat plöja i en närmast förfärande fart.

    Kan dock tipsa om att ett antikvariat hade helt nya exemplar av Applebaums gulagbok för 80 spänn. Inbunda. Kanske ständige sekreteraren in spe skall köpa på sig ett lager för framtida Pol-Potpris?



Lämna en kommentar